Recension

Hallon och bensinLyriken sugs in i prosan

NY SERIE Gränsen mellan poesi och prosalyrik är flytande i Brombergs debutantantologi ”Hallon och bensin”. Tom Hedlund läser hittar flera begåvningar med utvecklingspotential.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Förlag har genom tiderna givit ut debutantantologier av lite olika slag; skrivarkurser på olika håll i landet har manifesterat sig genom liknande projekt. Därmed har skrivbegåvningar fått tillfälle att möta en publik utanför den trängre kretsen – i många fall för första och enda gången, i andra fall i en första kontakt som har följts av flera i ett därefter utvecklat författarskap. Brombergs inleder nu serien ”Blå blixt” – titeln är hämtad från en dikt av Edith Södergran – med volymen ”Hallon och bensin”, där sju relativt oprövade författare, födda 1971–82, är representerade. Flera av dem har hunnit publicera sig med tidskrifts- eller antologibidrag och i åtminstone ett fall som dramatiker i bokform, så alla är inte absoluta debutanter.

Seriens undertitel ”Ny poesi” har inte förståtts särskilt rigoröst beträffande poesin – i förordet skriver redaktörerna Casia Bromberg och Sanne Näsling att gränserna är flytande mellan poesi och prosalyrik; det inledande bidraget av Lina Hagelbäck kallas en diktberättelse.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons