Annons

TapeshavetLyrik som gräver sig ned i det förflutnas skikt

Gunnar D. Hansson (född 1945) är poet och författare samt professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.
Gunnar D. Hansson (född 1945) är poet och författare samt professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Foto: Jäger Arén

Tapeshavet svallade upp vid västkusten för cirka 6 000 år sedan när landisen smälte bort. En klimatförändring som har en genklang idag – och som bildar resonansbotten för Gunnar D. Hanssons vandringar i tid och rum.

Under strecket
Publicerad

Det förbannade bordet går inte att fälla upp. Jag sitter på tåget i Östergötland någonstans och ska skriva om Gunnar D. Hanssons nya poesibok ”Tapeshavet”. Men bordet går inte att fälla upp. Tänker till slut, efter visst slit, att det säger något. Om inte ett meddelande, så en påminnelse, precis som tunnlarnas avbrott.

Att yttra sig och kommunicera, att minnas och kunskapa – det som poesi bland annat ägnar sig åt – är alltid kringskuret av hårda och mjuka saker. Hanssons poesi är också, brukar det emellanåt hävdas, en ”poesi i sak”. Men inte bara av nödvändighet, utan för att han urskiljer ett särskilt skimmer i ting, konkretion och saklighet som bör visas fram:

Annons
Annons
Annons