Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Sam Sundberg: Lynniga beslut i sluten appokrati

I gymnasiet hade jag en lärare i ellära. Han hette Tage. Vi kallade honom för Eluttage. Eluttage var kristen. På gränsen till vansinnigt kristen.

–En del tror på jordfelsbrytare. Jag tror på Jesus, förklarade han under en lektion.

En annan dag berättade han att han varit missionär i Filippinerna. Där hade han ”botat” många homosexuella.

Annons
X

Man kunde hoppas att det här tillhörde en mörk medeltid, före internet och den digitala upplysningen. Sedan dess har vi blivit ohyggligt mycket mer välinformerade. Eller åtminstone mer informerade. All information är ju inte av godo.

För två veckor sedan släppte den fundamentalistiskt kristna organisationen Exodus International en Iphone-app som skulle ”hjälpa” män, kvinnor, föräldrar och predikanter att ”angripa problemet med homosexualitet”. Målet var ”frihet” från läggningen som ”strider mot Guds vilja”.

Exodus Iphone-app visar inte bara hur gamla unkna fördomar kan spridas via internet. Den visar också hur tiltad yttrandefriheten har blivit i appokratin. Exodus app innehåller inget olagligt i juridisk mening, men Apple skriver egna lagar i sitt imperium. De har tvingat dagstidningar, modeblaskor och serietecknare att avlägsna ekivoka bilder för att platsa på marknadsplatsen App store, och flera beskedligt satiriska appar som retats med George Bush har stämplats som anstötliga och portats. Apples förhandsgranskning av Exodus-appen resulterade däremot i bedömningen att den inte innehöll något stötande.

Som grindvakt för vilka program som får förekomma på folks telefoner och surfplattor tar Apple på sig en knepig roll. De sanktionerar vissa budskap och exkluderar andra. Den som inte gillar läget får välja andra mojänger, och/eller kämpa för reformer. När 140000 signaturer samlats till ett upprop mot Exodus-appen försvann den plötsligt från App store, och en talesperson motiverade manövern med att appen, tvärtemot tidigare bedömning, ”väcker anstöt hos stora grupper av människor”.

De lynniga appokraterna tryckte på en knapp – förlåt, smekte en skärm – och det impopulära budskapet eliminerades. Bra eller dåligt? Man kan bara konstatera att de befinner sig på ett sluttande plan och att olika intressegrupper nu kommer att trycka på för att tvinga bort appar som de av en eller annan anledning ogillar.

I kväll släpps Ipad 2 i utvalda svenska butiker. Den är ny, smärt, blank och sexig, så i helgen kommer få Ipadister att grubbla över kalibreringen på Apples moralkompass. Det är alltjämt många som villigt ansluter sig till den slutna appokratin med blind tro och religiös iver. Själv tror jag fortsatt på öppna ögon, öppna plattformar – och jordfelsbrytare.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X