Annons
X
Annons
X

”Lyfta sanktioner påverkar redan affärerna”

De lyfta sanktionerna innebär en ekonomisk vändpunkt för Iran. Internationella företag står på rad för att göra affärer med landet. Den iranske exportchefen Mahmoud Gholami säger att affärerna nu påverkas av att betalnings- och leveranssystem öppnas upp.

Iranavtalet
Oljeraffinaderi strax söder om Teheran.

Oljeraffinaderi strax söder om Teheran. Foto: Vahid Salemi/AP

Sedan 2012 har kraftfulla sanktioner från EU och USA satt den ekonomiska utvecklingen i Iran på paus. När marknaden nu öppnas upp står företag från hela världen på kö för att åter etablera sig i landet.

Enligt Irans president Hassan Rohani har 150 företag från 50 länder under den senaste tiden besökt landet för att göra investeringar. I slutet av förra året var en svensk affärsdelegation, med näringsminister Mikael Damberg (S) i Teheran.

Nu präglas Iran av optimism, enligt Mahmoud Gholami, exportchef på tillverkningsföretaget Oghab som under 15 år varit exklusiv distributör åt lastbilstillverkaren Scania.

Annons
X

– Både industrin och näringslivet har hopp om framtiden och att vi nu ska kunna förstärka affärsförbindelser med resten av världen. Alla hoppas på ett uppsving för handeln under 2016 och 2017, säger han till SvD Näringsliv över en dålig telefonförbindelse.

Han tror inte att de lyfta sanktionerna kommer att påverka samarbetet med Scania direkt, men indirekt eftersom problem med leverans- och banksystem kommer att lätta.

– Det har varit våra största hinder. Men nu kommer internationella leveranser underlättas och vi kommer att kunna göra direktbetalningar. Det är viktigt, säger Mahmoud Gholami.

De lyfta sanktionerna mot Iran fick på måndagsförmiddagen priset på råolja att falla till under 28 dollar per fat för första gången sedan 2003.

Irans vice oljeminister har också flaggat för att landet kommer att öka sin export med 500 000 fat om dagen de närmaste månaderna – trots att råoljemarknaden redan är mättad.

Men många hoppas att sanktionerna även ska få konsekvenser bortom ekonomi och näringsliv. Flera organisationer har kritiserat Iran för brott mot mänskliga rättigheter och antalet avrättningar i landet är rekordhögt.

– Vi hoppas att det här förändrar situationen vad gäller mänskliga rättigheter i Iran. I dag är folk rädda för att prata fritt. Statens makt är mycket begränsad och det är fortfarande den konservativa gruppen som har den riktiga makten, säger Tahmoures Yassami, verksamhetschef på Iransk Svenska Föreningen (ISF) i Malmö.

Han har själv inte besökt Iran sedan han lämnade landet för 29 år sedan och hoppas att situationen snart ska förbättras så att han kan besöka sin familj.

I februari väntar parlamentsval och ända sedan president Rohani skrev på kärnavtalet i somras har det pågått en öppen maktkamp med mer konservativa krafter som är rädda för vad som kommer att ske om Iran öppnar upp. Nu kommer signaler om att det mäktiga väktarrådet inte tillåter kandidater som stöder president Rohani att ställa upp i valet.

– Jag hoppas att världen ska fortsätta att pressa Iran för att öka friheten och stärka de mänskliga rättigheterna. Men det finns även inhemska krafter för förändring, säger Tahmoures Yassami.

På sikt tror han att även iranska hushåll kommer dra fördel ekonomiskt av att sanktionerna hävs.

– Att ekonomin blir bättre är bra för för landet och om ett halvår eller ett år kanske arbetslösheten minskar och det blir lite bättre även för människorna, säger Tahmoures Yassami.

Iran kommer dock inte att vara helt fritt från sanktioner. Kort efter att det bekräftats att Iran uppfyllt sina åtaganden i kärnenergiavtalet, och tidigare sanktioner lyftes, införde USA nya sanktioner mot Irans missilprogram. Enligt det amerikanska finansdepartementet hindras elva företag och individer som medverkar till att utveckla Irans program för långdistansmissiler från att använda det amerikanska banksystemet.

De nya amerikanska sanktionerna mot Irans robotprogram har kritiserats starkt av iranska utrikesdepartementets talesperson Hossein Jaberi Ansari som kallar dem "juridiskt och moraliskt illegitima".

Annons

Oljeraffinaderi strax söder om Teheran.

Foto: Vahid Salemi/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X