Annons

Håkan Lindgren:Lycksökarnas fynd stöper om vår historia

Himmelsskivan hittades i Nebra utanför Leipzig.
Himmelsskivan hittades i Nebra utanför Leipzig. Foto: TT

Den så kallade Himmelsskivan, som hittades i centrala Tyskland 1999, skiljer sig så mycket från allt som tidigare var känt om europeisk bronsålder att den närmast kan betecknas som en provokation.

Under strecket
Publicerad

Himmelsskivan från Nebra är ett nyckelhål genom vilket vi kan få en skymt av Europa för 4 000 år sedan. Gradvis framträder handelsvägar, astronomiska kunskaper och en antydan om den tidens samhällsskick. Historien om skivan avslöjar hur mycket man visste redan på bronsåldern, samt hur mycket som modern vetenskap kan utvinna ur ett enda föremål.

Skivan tillverkades omkring 1800 f Kr. Den är gjord av brons, stor som en lp och två kilo tung. Guldinläggningar avbildar stjärnhimlen, en månskära, tre bågar samt en sol eller möjligen en fullmåne. Sju av de gyllene punkterna anses föreställa stjärnbilden Plejaderna. Varför har Plejaderna återgetts så tydligt att de går att känna igen 4 000 år senare, medan övriga stjärnor inte utgör några identifierbara stjärnbilder, och verkar ha satts dit som dekoration? För övrigt är skivan helt fri från ornament. Här finns inga djur eller flätmönster. Himmelsskivan är ”saklig som ett vägmärke”, kommenterar den tyske astronomen Wolfhard Schlosser.

Annons
Annons
Annons