Annons
X
Annons
X

Lyckat stoppande av studentfyllor

På många gymnasieskolor i Sverige är alkohol en självklarhet på skolavslutningarna. Folkhälsoinstitutet hävdar nu i en ny rapport att det går av vända trenden. Men då måste vuxna engagera sig och nolltolerans är det enda som gäller.

Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX

Statens Folkhälsoinstitut kartlade studentfiranden i tre län. Det visade sig att många skolor inte följer sin alkoholpolicy under studentfiranden.

– Normalt tolererar man inte att elever kommer till skolan berusade eller bakfulla, vår kartläggning visar att man ser mer mellan fingrarna i samband med skolavslutningarna. Det anses vara normalt, berättar Lisen Sylwan som är utredare på Folkhälsoinstitutet.

Kartläggningen visar dock att det går att ha alkoholfria studentfiranden och att det inte krävs speciellt stora förändringar.

Annons
X

– Först och främst måste skolan göra klart att det är nolltolerans som gäller. Den som kommer berusad eller bakfull till skolan kommer att skickas hem. I stället för en champagnefrukost med alkohol kan skolan anordna en festfrukost där man serverar alkoholfri dryck.

Lisen Sylwan säger att det är viktigt att förankra dessa idéer hos föräldrarna och eleverna. Andra aktörer som socialtjänsten, polisen och krogarna ska också involveras.

– En skola i Lycksele hade gjort den typen av förändringar. I början blev det lite gnäll om de nya reglerna men så småningom accepterade eleverna det eftersom argumenten för ett alkoholfritt studentfirande är så goda. Det blir roligare utan fylla.

Lisen Sylwan påpekar att så många vuxna som möjligt ska involveras. Skolpersonal och föräldrar ska vara med på festerna. Polisen ska vara ute tidigt på avslutningsdagen och hälla ut alkohol som de hittar hos ungdomar.

En sammanfattning av Folkhälsoinstitutets rapport ska nu skickas ut till samtliga skolor i Sverige. Där finns en rad konkreta förslag på åtgärder som skolorna kan vidta för att hindra studentsupandet.

– Vi hoppas att skolorna ska ta till sig informationen och skicka egna förslag till oss som vi kan sammanställa till nästa år, berättar Lisen Sylwan.

Hon säger att myndigheten märkt att alkoholkulturen skiljer sig på olika skolor, Lisen Sylwan understryker dock att det är lätt att ändra traditionerna eftersom det kommer nya studenter varje år.

Annons
Annons
X
Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X