Lyckan bör inte vara ett mål utan en väg

Det finns ingen ultimat ”lycka”, skriver Linda Porali, i ett av de många tänkvärda inlägg som kommit till Idagredaktionen. Kanske hon har rätt. Men Idagsidans artikelserie om Lycka har i alla fall fått många att stanna upp och tänka efter: Vad gör jag med mitt liv? Och hur kan jag göra det bättre, mer fyllt av glädje?

Under strecket
Publicerad
Foto: Karin Malmhav

Foto: Karin Malmhav

Annons

Lycka - intressant ämne, men mycket svårt eller mycket enkelt, beroende på hur stort vårt intresse är och hur djupt vi lyckas tränga in i ämnet.
Jag är en vanlig arbetande människa som under en tid hade det jobbigt, som så många andra. I varje fall slog det mig att det borde inte vara nödvändigt att genomleva ett liv med ”jämna plågor”.
Jag började läsa om ämnet. Det finns enormt mycket litteratur, men egentligen inte så mycket som ger något. Problemet är, förstod jag efter ett tag, att många bara fokuserar på ”lyckan”, utan att försöka förstå hela känsloregistret - ilska, ledsenhet, skam och så vidare - och hur de uppstår.
Särskilt god hjälp har jag haft av Lyssna på Prozac av Peter Kramer och Damasios Descartes Misstag - Känslan, förnuftet och den mänskliga hjärnan.
I dag, efter 10 års läsande, lever jag mera intensivt, vågar mera, tar människor mera som dom är och med mera och ärligare glädje än jag gjorde förut.

Jarl Krook

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons