Lyckade frizoner kräver radikala grepp

För att frizoner i utsatta områden ska få effekt krävs att regeringen går långt i reformen. Vågar Anders Borg vara tillräckligt radikal? frågar ekonomen Li Jansson, som idag presenterar rapporten Så kan svenska frizoner se ut.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ekonomiska frizoner kan vända utvecklingen i utsatta storstadsområden visar en ny Timbrorapport. Men då krävs rejäla skattesänkningar och Sveriges bästa företagsklimat med färre regleringar, utmaningsrätt och fler privata utförare. Dessutom krävs strängare krav på jobbsökande bland socialbidragsmottagare såväl som en nolltolerans mot brottslighet. Har regeringen det politiska modet?

Häromveckan meddelade regeringen att de tänker utreda införandet av frizoner – ”nystartszoner” – i svenska storstadsområden. Exemplet Herrgården, en del av Rosengård i Malmö, visar varför. I Herrgården har bara 16 procent av invånarna ett arbete. Här framträder integrationspolitikens misslyckande i full dager: barnfattigdom, otrygghet, hög brottslighet och en grogrund för religiös extremism.

Annons
Annons
Annons