Annons
Recension

Säg att du älskar migLyckad tonårsskildring

Under strecket
Publicerad

Jag erkänner, jag hade väntat mig en kalkon av Daniel Fridell. En film som tar avstamp i en gruppvåldtäkt lät, tja, ambitiöst. Fast med tanke på upphovsmannens faiblesse för filmvåld och tuffa ungdomsgrejer kändes risken för något spekulativt överhängande. Men i stället visar sig Säg att du älskar mig vara en relativt välgjord film som faktiskt berör.
Kanske beror det på att Daniel Fridell helt enkelt har klippt sig och vuxit upp. Ett lyckokast är nog i alla fall att nästan alla skådespelarna, inklusive huvudrollstjejen Haddy Jallow, är unga och okända, och verkligen ser ut och beter sig som om de gick på högstadiet. Dialogen är nedbantad till förmån för ett kreativt bildspråk, och då kan man leva med att några repliker känns aviga och att några scener är för stiliserade.
Det är ingen komplicerad tes som presenteras: Vi lever i ett sexualiserat samhälle där tonåringar tror att det är normalt att ha en egen porrsajt på nätet; integritetsgränserna suddas ut och kidsen nästan snubblar in i sexuella övergrepp.

Som Fatou, en 15-årig tjej som våldtas på valborgsmässoafton av två killkompisar. Våldtäktsscenen är obehagligt explicit, men funktionell eftersom den är så pass kort att man orkar sitta kvar och se den - till skillnad från exempelvis den extremt utdragna motsvarigheten i Gaspar Noés Irréversible.

Annons
Annons
Annons