Annons

Flykten till framtidenLyckad tidsresa med stort hjärta

Huvudrollsfynden Elias Palin och Victoria Dyrstad har kick i replikerna. Till höger Henrik Dorsin.
Huvudrollsfynden Elias Palin och Victoria Dyrstad har kick i replikerna. Till höger Henrik Dorsin. Foto: Johan Bergmark

Ulf Malmros och Jaana Fomin har gjort en både sansad och mänsklig film om en tidsresa med fyndiga betraktelser över könsroller, tatueringar, mobiltelefoner och flickor med tantnamn.

Under strecket
Publicerad

Henrik Dorsin som proggig skivbutiksägare.

För två år sedan kom ”Min så kallade pappa” och fängslade mitt öga, fasthöll mitt leende och värmde mitt hjärta. Ulf Malmros, finurlig filmspelevink, hade nyanserat sin kulört sanslösa matinéstil och gjort en intelligent dramakomedi om och för vuxna människor, en igenkänningspärla rik på gråtoner och även en rimlig del svärta. Sådana besök i landet mellan ”Solsidan” och ”Svinalängorna” är sällsyntare än snö i maj i Sverige och borde, när det väl sker, ha ett eget pris vid sidan av Guldbagge och Greta. Vera kunde det gott heta, efter Vera Vitalis enastående insats i just denna film. Gud vet när det kan delas ut härnäst.

I science fiction-äventyret ”Flykten till framtiden” är Malmros åter i matinéland men i bitvis både sansad och mänsklig ton. Kanske trivs han numera i det läget, kanske har medregissören och äkta makan Jaana Fomin en god hand i spelet. Det varma hjärtat pumpar i alla fall på.

Annons
Annons
Annons