Annons

Jenny Björkman:Lyckad statlig satsning på striptease

På 1960-talet var restaurangbranschen i Sverige i kris. Men när några statliga restauranger satsade på strippor blev det fullsatta lokaler. Eva Hasselgren har doktorerat på de statliga restaurangföretagens historia.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

År 1967 kunde man i en svensk tidskrift läsa ”Nattklubb med strip-tease drar”. Det är kanske inte så förvånande. Sex har alltid lockat, men nu handla- de det inte om Kiviks marknad eller något annat jippo. Nej, anledningen var en ny satsning på strippor som några av landets statligt ägda restaurangbolag lanserat, och artikeln fanns att läsa i restaurangbolagens egen tidning. Fullsatta lokaler och ringlande köer – det var ett ljus på himlen för en bransch som på många håll var i kris.

Och fantasirikedomen fortsatte. På Restaurang Fredman i Solna utanför Stockholm lockade ägarna vid samma tid med barbröstade värdinnor som serverade drinkar och sålde cigaretter. Enligt den samtida fackpressen var satsningarna på naket en succé. Nu var det emellertid inte vilka restauranger som helst som det handlade om utan etablissemang drivna av statliga restaurangbolag. Hur var detta möjligt? Och varför drev staten krogar?

Annons
Annons
Annons