Lyckad landning öppnar för svensk

Klockan 14.11 svensk tid gled den amerikanska rymdfärjan Discovery in för en perfekt landning. I den stora jublande skaran berörda fanns Christer Fuglesang. Om planerna håller blir hans förste svensk i rymden inom mindre än ett år.

Under strecket
Publicerad
Christer Fuglesang spanar upp mot rymden. I april nästa år kan han få ge sig av, om allt går enligt planerna.

Christer Fuglesang spanar upp mot rymden. I april nästa år kan han få ge sig av, om allt går enligt planerna.

Annons

- Vi får förstås avvakta utvärderingen från den nu genomförda flygningen, men som planeringen ser ut i dag ska tysken Tomas Reitner åka upp i september. Nästa europé på tur är sedan Christer Fuglesang som är in- bokad på Discovery uppdrag 116 i april 2006, uppgav i går en talesman för ESA (European Space Agency) för SvD.

Intresset kring gårdagens landning var rekordstort. Det handlade visserligen om en rutin- flygning som gjorts hundratals gånger under de 24 år som den Internationella rymdstationen byggts upp. Men det var den första flygningen med en rymdfärja efter att Columbia exploderade i luften 1 februari 2003 varvid alla sju i besättningen omkom.
Problem efter starten när skum-isolering vid bränsletanken slets loss, en unik reparation i rymden och en tre gången uppskjuten landning skapade extra dramatik kring Discoverys resa och återkomst till jorden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons