Lycka är en egen vinkällare

Moget vin alltid godare än ett pinfärskt. Här är Kronstams råd för den sparsamma vinälskaren.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nio av tio är numera uppdruckna inom 24 timmar. Det har påverkat både tillverkarna och oss konsumenter. De riktigt traditionella, uttalade lagringsvinerna har blivit allt färre, i den mån att nyvakna vinälskare ofta ryggar inför det som skiljer vinet från saften lika mycket som alkoholen: vinets syror och frånvaro av saftiga fruktaromer.

Att söka vin enbart efter dess lagringspotential är därför inte alltid givande. Till saken hör att många moderna viner förmår tillfredsställa smaklökarna både som unga och gamla.

Tysk riesling är ett utmärkt exempel: en smäcker och sirlig smakupplevelse de första åren, för att med tiden växa till ett mäktigt, mineralfett konstverk. Andra viner, med norra Rhônedalens syraher som typexempel, börjar storstilat och går sedan in i en tunnel där vinet sluter sig likt en vingårdssnigel innan det med tiden åter vecklar ut sina behag och då i en helt annan stil än initialt.

Annons
Annons

Din egen smak är dessutom avgörande för när ditt vin är på topp. I mina lagringsrekommendationer brukar jag därför hålla mig till en bred tidsaxel. Lagringstemperaturen, glasets form (ett moget, nyansrikt vin behöver ett lägre och vidare glas än det unga vinet, där druvans aromer lyfts fram av alkoholen) och inte minst maten till påverkar också smakupplevelsen. Själv köper jag därför alltid minst fyra flaskor för att kunna följa vinets karriär.

Allt detta låter kanske både svårt och betungande. Enklare då att köpa sitt vin, gå hem, korka upp och dricka utan annat mål än att njuta för stunden. Visst, men ett sparat vin ger så oändligt mycket mer. Dels har du snart förträngt vad det kostade, dels har du valt det med extra omsorg, dels har nyfikenheten växt i takt med att vinet utvecklats.

Ett enkelt sätt att ge vinet en extra skjuts är att dekantera det. Det gäller faktiskt inte bara röda viner. De vita stabiliseras nämligen alltid med en högre dos svavel, för att inte färgen och smaken ska oxidera. En stor del av denna försvinner i ett flyktigt moln när du dekanterar.

Ett vin ger jag emellertid aldrig denna behandling: en mogen bourgogne är så delikat att nyanserna lätt faller platt. Det bästa sätt att avgöra det hela är genom att korka upp i god tid och smaka. Känns vinet rått och omoget? Då är det karaffen som gäller!

Kronstams 5 lagringsfavoriter i beställningvin.svd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons