Lycka är… att spela fotboll

Under strecket
Publicerad
Annons

På vardagarna är vi helt vanliga mitt-i-livet-kvinnor som stressar mellan hem och jobb och skjutsar barnen till diverse fritidsaktiviteter. Men på söndagsförmiddagarna lämnar vi familjedjungeln. Vi fyller våra vattenflaskor, drar på oss benskydd (jodå, kvinnor kan också sparkas) och dubbdojjor och kör bort det manliga korplag som just då spelar på Nacka IP:s sjumannaplan.
Vi är Järla IF:s mammalag och kanske är vi det enda i vårt slag i hela landet. Det är sådant som gör en varm i hjärtat… och ger oss råg i ryggen.
– Har ni bokat tid? Nähä, men det har vi ser ni – för hela säsongen!
Hälften av oss har någon gång spelat fotboll, vi andra visste knappt hur man slår en bredsida när vi drog igång för ett och ett halvt år sedan. Men nu tränar vi bröstnedtagningar, nickningar och Cruyff-finter. Och har så kul att innan träningspasset är slut längtar vi redan efter nästa.
– Hjärntvättad, muttrar sambon när jag kommer hem med rosor på kinderna och glatt refererar hela den avslutande träningsmatchen.
Och det ligger något i det.
För egentligen borde jag väl skriva om EU-fiaskot. Bloggande journalister. Eller åtminstone några rader om den nya nationaldagen. Men vem orkar bry sig om en segdragen konstitution, webbklotter och håglöst flaggviftande när man har skådat lyckan?

Annons

När man som tränare just har sett leendet på en liten nioårig tjej som har tränat fotboll i över två år och gjort sitt första mål på en match. Det är sådant som får mig att vilja sjunga nationalsången.
Det första organiserade svenska damlaget bildades av Öxabäck på 1960-talet. Fyra decennier senare såg 3,8 miljoner svenskar damlandslaget möta Tyskland i VM-finalen 2003. Det var det årets näst mest sedda tv-program (bara Melodifestivalens final lockade fler tittare) och damfotbollens definitiva genombrott i Sverige. Men redan vid det förra sekelskiftet spelade faktiskt kvinnor fotboll i Sverige. Då i humormatcher för att samla in pengar till ungdoms- och herrfotbollen. Kampen kunde stå mellan gifta och ogifta eller också var motståndarna ett gäng korpulenta farbröder. Kvinnornas klädsel var lång kjol.
I Storbritannien var det annorlunda, där var intresset för den tidiga damfotbollen enormt. År 1920 ska hela 53 000 åskådare ha sett matchen mellan Dick Kerr Ladies och S:t Helen. Men herrarna kände sig så hotade att kvinnor efter det förbjöds att spela på fotbollsarenorna. Först 1973 erkände det engelska fotbollsförbundet damfotboll som sport. Nu arrangerar England damernas fotbolls-EM.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons