Teresa Küchler:Luxleaks spökar för ny EU-ordförande

Teresa Küchler

BRYSSEL. Luxemburg tar i dag upp EU:s ordförandeklubba och vill under sitt halvår i förarsätet prioritera tillväxt och jobb i den fortfarande kriströtta unionen. Men ledarna för det stenrika storhertigdömet kan i stället få tillbringa sin ordförandetid på de anklagades bänk, och få obekväma frågor om sina skatteupplägg för internationella storföretag.

Publicerad
Annons

Luxemburg har på senare år haft otur med sina EU-ordförandeskap. Förra gången, år 2005, slutade ordförandetiden bittert: fransmännen och nederländarna röstade nej till den EU-grundlag som unionens bästa tänkare filat på i ett decennium, och den dåvarande premiärminister Jean-Claude Juncker kunde inte som han hade hoppats kröna sina sex månader vid EU-rodret med det högtidliga signerandet av dokumentet under den luxemburgska trikoloren.

När Luxemburg på onsdagen återigen tar upp ordförandeklubban är Jean-Claude Juncker inte längre premiärminister, utan ordförande för den mäktiga EU-kommissionen i Bryssel. Men han står icke desto mindre återigen mitt i ett ofördelaktigt strålkastarljus.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons