Annons

Lusthus

Cia Soro, i Sverige känd som Cia Berg, flyttade till den italienska ön Sardinien. När det var dags att bygga hus sparkade hon ut såväl arkitekt som snickrare och tog över själv.

Under strecket
Publicerad

Det dammar från gruset vid vägens slut där villan ligger inbäddad i grönska bakom en vit mur och höga trägrindar, varav de sistnämnda står välkomnande öppna. Trädgården sträcker sig runt hela huset och rymmer pool, gräsmattor och ett prunkande trädgårdsland. Bland palmer, olivträd, höga rosamarinbuskar, hav av lavendel och ett gigantiskt änglatrumpetträd står även en tre meter hög björk – en påminnelse om Sverige.

Den vita villan har flera entréer och uterum som gör att känslan av inne- och utomhusliv flyter samman. Och med Sardiniens klimat är det oftast fritt fram att låta såväl fönster som dörrar stå öppna dygnet runt med fri passage mellan villa och trädgård.

Runda former på både hus, trädgårdsgångar och pool skapar ett behagligt lugn. Stenpelarna är hämtade uppe i de sardiska bergen. På tomten växer även en tre meter hög, svensk björk.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 1 av 12

Hette tidigare Berg och var under 1980-talet programledare för musikprogrammet Bagen och sångerska i Ubangi. Hon har även varit med i gruppen Whale, tillsammans med bland andra Henrik Schyffert.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 2 av 12
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 3 av 12
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 4 av 12
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 5 av 12

Tåget på hyllan är ett Märklintåg från 1940-talet. Det var Cias pappas, och hennes favoritleksak som barn.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 6 av 12

Musikintresset lever kvar, både pianot och gitarrerna används fortfarande då och då. Bordets underrede kommer från en gammal projektor.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 7 av 12

Musikintresset lever kvar, både pianot och gitarrerna används fortfarande då och då. Bordets underrede kommer från en gammal projektor.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 8 av 12

Provrör, förstoringsglas och flera andra detaljer i huset kommer från Cias svärfars läkarpraktik.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 9 av 12

Via Finland och Ryssland skeppade Cia mycket av sitt möblemang från Stockholm till Sardinien, bland annat det stora bokskåpet. Spisen har Cia murat själv, golvet låg en gång i ett gammalt stall.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOH Bild 10 av 12

Provrör, förstoringsglas och flera andra detaljer i huset kommer från Cias svärfars läkarpraktik.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 11 av 12
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 12 av 12
Annons
Annons
Annons