Annons

Paulina Helgeson:Lustfyllt besök i bokälskaren Wildes bibliotek

Oscar Wilde var en passionerad läsare vars dyrbara boksamling brutalt skingrades medan han satt häktad. Wilde-entusiasten Thomas Wright har ägnat de senaste tjugo åren åt att försöka läsa alla de böcker som Wilde läste.

Publicerad

Man kunde fundera länge på vad Ciceros brev, Louis de Saint-Simons memoarer och Marco Polos reseberättelser har gemensamt. Men om man läst Oscar Wildes brev från 1886, adresserat till redaktören för Pall Mall Gazette, blir saken genast tydlig: alla hamnade under den punkt i brevet som behandlade ”böcker att läsa”. Brevet, som är ett utmärkt exempel på Wildes överlägsna formuleringsförmåga, delar in bokvärlden i tre kategorier: böcker att läsa, böcker att läsa om (framför allt Keats och Platon) och böcker som över huvud taget inte bör läsas. Den tredje kategorin omfattade bland annat all Voltaires dramatik ”utan undantag”, alla kyrkofäder utom Augustinus och allt av John Stuart Mill utom ”Om friheten”.

Brevet återfinns i den samlade utgåvan av Oscar Wildes brev, men också i sin helhet som ett appendix till boken Oscar’s Books: A Journey Around the Library of Oscar Wilde som nu i höstas kom i en pocketutgåva (Vintage Books, 370 s). Den engelske Wilde-entusiasten Thomas Wright har ägnat de senaste tjugo åren åt att vandra i Wildes litterära fotspår, bland annat genom att försöka läsa alla de böcker som Wilde läste. Ett projekt sprunget ur ett delvis tidsödande pusslande eftersom Oscar Wildes bibliotek egentligen bara finns som efterkonstruktion. Biblioteket, likt det mesta i Wildes värld, rasade samman tillsammans med det misslyckade ärekränkningsmålet mot markisen av Queensberry.

Annons
Annons
Annons