BooksmartLustfylld och skruvad high school-komedi

Kaitlyn Dever och Beanie Feldstein.
Kaitlyn Dever och Beanie Feldstein. Foto: Annapurna Pictures/TT

Två plugghästar och bästa vänner har en kväll på sig att ta igen alla fester de missat på high school. Olivia Wildes långfilmsdebut ”Booksmart” är berättad med en oräddhet som påminner om ”Girls”.

Under strecket
Publicerad
Molly och Amy måste ta igen sina förlorade high school-år under sista kvällen med klassen.

Molly och Amy måste ta igen sina förlorade high school-år under sista kvällen med klassen.

Foto: Annapurna/TT
Annons

Det har gjorts ganska många amerikanska filmer av typen ”Sista natten med gänget”, det vill säga filmer om kvällen innan eleverna slutar high school och det vuxna livet – i bästa fall på college – börjar. Men få sådana filmer har haft kvinnliga huvudroller. Här ser vi tillvaron helt ur de bästa kompisarna Mollys (Beanie Feldstein) och Amys (Kaitlyn Dever) perspektiv. Om debuterande långfilmsregissören Olivia Wilde hämtat inspiration från någon är det hos ”Girls”-stjärnan Lena Dunham. Hon har samma oräddhet och pang på-anda i sitt berättande. Beanie Feldstein som Molly påminner inte heller så litet om Lena Dunham själv med sina stora frågande ögon. 

”Booksmart” betyder bildad men kan i det här sammanhanget tolkas som plugghästar. Molly och Amy har ägnat hela high school åt att plugga för att efteråt kunna komma in på ett högstatusuniversitet. Nu upptäcker de att även deras klasskamrater har kommit in på Yale och Stanford – på andra meriter – fastän de i Mollys och Amys ögon bara ägnat sig åt att festa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons