Annons

Lust och smak i skön mix

Melker Andersson är en av våra mest kända krögare. Att driva tolv krogar kräver tydlighet, disciplin och ordning. Hemma däremot vill han bara ha det mysigt, varmt och välkomnande. Och till och med rörigt.

Under strecket
Publicerad

Hemma vill krögaren Melker Andersson ha det mysigt, varmt och välkomnande.

Foto: KARIN GRIP

Serveringsbordet och de kinesiska korgarna under kommer från Bohem, som hjälpte Melker att inreda lägenheten.

Foto: KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP

Den lilla kanapén i hallen är klädd med tyg från Designer’s Guild.

Foto: KARIN GRIP

Krögaren Melker Andersson, 49, driver tolv krogar - elva i Stockholm och en i Åre. Flaggskeppet heter Fredsgatan 12 som fick sin första Michelinstjärna 1997. Till familjen hör sonen Neo, 3 och dottern Tyra, 16 och särbon Katarina.

Foto: KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP

Färgstarka kuddar från Osborne and Little och Andrew Martin. Taklampan heter Skygarden från Flos och bordet är vintage. Den stora mattan heter Diva.

Foto: KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP

Kökstapeten kommer från Manuel Canovas och heter Balata. Lampan är en present från Melkers brors fru.

Foto: KARIN GRIP

Den som ser Melker Andersson arbeta ser en man som inte lämnar något åt slumpen. Koncentrerad och med fast hand dirigerar han sina medarbetare, mycket medveten om att en krog aldrig är bättre än den senast lagade rätten. Men, den som iakttar inredningen på Grill kanske anar att bakom den något stränga och ytterst professionella ytan döljer sig en romantiker som gärna njuter av kitsch, svulstighet och prakt. Något som han själv upptäckte på vägen.

– Huset jag tidigare bodde i var mycket stramt. När jag flyttade därifrån tänkte jag: aldrig mer minimalism, berättar Melker Andersson medan han fyller rullader och häller olivolja i stekpannan.

Annons
Annons
Annons