Annons
Recension

Ät mig (Lust och ångest serverat

MIXAD ANRÄTTNING. Det kunde ha stannat i vanlig chick lit, med en charmig fransk kvinna som öppnar restaurang i ett frigörelseprojekt. Men historien om Myriam är mer komplex än så, skriver Elise Karlsson om ”Ät mig”.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Produktionen av serier, filmer och böcker som göder människans intresse för mat har nått oanade proportioner under senare år. Har man ett hyfsat kanalutbud kan man om man så vill se matrelaterade tv-program från morgon till kväll. Särskilt svåra att slita sig ifrån är de som kombinerar mat, fastighetsköp och drömmen om att byta livsstil. De program där engelsmän som tröttnat på sina lukrativa jobb inom finansmarknaden plötsligt bestämmer sig för att göra sin mat- och inredningshobby till sitt jobb, och köper ett billigt hus med upprustningsbehov i Italien för att öppna bed & breakfast.

En som när en snarlik dröm om att frigöras genom matlagning och egenföretagande är Myriam i franska Agnès Desarthes ”Ät mig”. Fast Myriam är ingen framgångsrik affärskvinna som vill byta ett hektiskt, framgångsrikt liv mot ett annat. Snarare ser hon satsningen på att öppna restaurang som sitt enda hopp, den sista möjligheten att göra något av det liv som hon själv en gång i tiden saboterat.

Annons
Annons
Annons