Lurad att prestera bättre

En grupp styrkelyftare på nationell nivå i England fick placebopiller, som de trodde var steroider. Det gav direkt en ökning av deras personbästa med ungefär 10 kilo, skriver Jacob Gudiol.
En grupp styrkelyftare på nationell nivå i England fick placebopiller, som de trodde var steroider. Det gav direkt en ökning av deras personbästa med ungefär 10 kilo, skriver Jacob Gudiol. Foto: COLOURBOX
Under strecket
Publicerad
Annons

De flesta har nog en bild av placeboeffekt är för något. Det finns ingen definition på vad placebo verkligen betyder men oftast används ordet för att beskriva en medicinsk behandling som via förväntningar från patienterna på att de ska bli bättre, gör att de faktiskt upplever att deras problem förbättras.Det är dock inte bara inom medicinen som placebo är förekommande utan också inom idrott och träning har man sett detta fenomen där förväntan eller tro på någonting påverkar vår upplevelse, prestation och även träningsresultat.

Ett av de mer kända försöken som visar på detta är om du tar cyklister och låter dem cykla en bana så fort de bara kan. Några dagar senare låter du dem cykla samma bana och under tiden som de cyklar får de cykla med en datoranimerad cyklist som de får veta cyklar i samma hastighet som de gjorde vid senaste försöket. Den informationen är dock missledande och istället för att deltagarna ser en avatar som cyklar i samma hastighet som deras tidigare lopp så får deltagarna se en avatar som är två procent bättre än deras tidigare prestation. Resultatet av att deltagarna blir vilseledda på det här viset är att deltagarna presterar bättre vid det andra försöket. Deras förväntan eller tro på att de ska kunna prestera på samma nivå som tidigare test gör att de presterar bättre (1).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons