SvD Perfect Guide
Annons

Lupita Nyong’o: ”Jag fick ett försprång i den här industrin”

Foto:  Steven Pan / So Photo Agency

Hollywoodstjärnan Lupita Nyong’o om Vogueomslagen, det politiska engagemanget och nya filmen Black Panther.

Text: Linda Iliste - 15 februari 2018

Lupita Nyong’o sitter lätt framåtlutad på kanten av stolen, klädd i en tudelad grön läderklänning, med svart basker på sned och röda läppar i ett brett leende. För en skådespelare mitt uppe i en global pressturné är hon överraskande alert. Orsaken är enkel: hon är här för att tala om Black Panther – första Marvel-filmen med en svart huvudrollsinnehavare. Lupita Nyong’o tillbringade månader med att öva sig för rollen.
– Det har krävt mycket fysiska förberedelser. Jag började jobba med stuntteamet sex veckor innan vi inledde filmandet, för att lära mig alla färdigheter jag behövde för att spela rollen, säger hon.

Hennes höga ambition har gått som en röd tråd genom hela Lupita Nyong’os karriär. Något som resulterat i en Oscarsstatyett för 12 Years a Slave, en Golden Globe-nominering för samma film och en Critics' choice Movie Award för bästa kvinnliga biroll. Lägg därtill rollen som internationell modeikon där hon som första svarta skådespelare prytt fyra Vogue-omslag och blivit ansikte för skönhetsjätten Lancôme.

Annons
Annons
Foto:  Steven Pan / So Photo Agency

På amerikanska Vogues januariomslag står Lupita Nyong’o i yogaposen trädet på en SUP-brädda i havet, en skicklig balansakt som hon kunnat genomföra långt innan hon kom i kampsportsform för rollen som Nakia. Träningsintresset grundlades redan under uppväxtåren i Nairobi och i dag har hon en personlig tränare som kommer till hennes hem i Brooklyn flera gånger i veckan. Vardagen är full av stretchövningar, regelbundna massager och långa bad med epsomsalt. Hon förklarar att det inte nödvändigtvis handlar om utseende, utan om att hålla sig ”rörlig och öppen”, med huvudet tryggt flytande över vattenytan i en orubblig tro på sig själv. Finns det ingenting som hon är osäker på?
– Jag fick ett sådant försprång i den här industrin att det inte gör mig gott att leta efter svårigheter. Det är en så maktlös position, att tänka på vad jag har emot mig. I stället tänker jag på vad jag kan och gör, och använder det för att ta mig vidare.

Foto:  Steven Pan / So Photo Agency

Det senaste året har fokus legat på Black Panther. Det artonde äventyret i Marvels filmiska universum är baserat på serietidningen med samma namn, vilken 1966 presenterade den första svarta superhjälten som härstammar från det högteknologiska afrikanska landet Wakanda. Att vara med i filmen – som bäst beskrivs som en hyllning till ett land som aldrig blivit koloniserat och som lyfter fram afrikansk kultur, språk, folk och perspektiv – krävde ingen betänketid.
– Det som skiljer berättandet från andra filmer är att våra karaktärer är skrivna väldigt annorlunda, till och med vår kampstil är avvikande. Min karaktär Nakia är en hemlig spion för Wakanda, och är väldigt världsvan och resvan.

Annons
Annons
Foto:  Steven Pan / So Photo Agency

Under lång tid har Lupita Nyong’o gjort insatser inom flera hjälporganisationer, som allt från elefantambassadör för naturvårdsorganisationen WildAid till att arbeta för kvinnors rättigheter i Uganda tillsammans med Mother Health International. Hon tog ställning för Black lives matter i sociala medier och hösten 2017 var hon en av de första rösterna inom metoo-uppropet. De två tillfällen hon utsatts för sexuella trakasserier av Harvey Weinstein berättade hon om i en omtalad gästkrönika i New York Times. I dag har hon en aktiv roll i Time’s up-rörelsen och skriver på barnboken Sulwe som tar itu med fördomar om svart hud. Lupita Nyong’os brinnande rättvisepatos når långt utanför kulisserna.

På frågan hur det är att jobba med henne avstår Chadwick Boseman, som spelar T’Challa i Black panther, från de vanliga plattityderna om hennes skicklighet som skådespelare.
– Lupita är fantastisk att umgås med. Hon är rolig att gå ut med – särskilt på karaoke. Hon kan sjunga vad som helst och gör det bra också. Men jag uppskattar att lyssna på henne och ta del av hennes politiska ståndpunkter och kulturkunskaper.

Foto:  Steven Pan / So Photo Agency

Det finns också en alldeles vanlig vardag. Hemma i Brooklyn uppskattar Lupita Nyong’o att vara ledig. Tid hon gärna ägnar åt att gå på bondemarknader, äta ostron med vänner, laga mat, skratta åt Russell Brand och lyssna på podcasts som On Being och The Business. Hennes Instagram växlar mellan välstylade röda mattan-ögonblick och avslappande selfies, men sitt kärleksliv diskuterar hon däremot aldrig.
– Du kan fråga, men du kommer inte att få något svar.

Lupita föddes i Mexiko, där hennes föräldrar vistades i politisk exil. Men hon hade inte hunnit fylla ett år innan familjen återvände till hemlandet Kenya där pappan arbetade som professor vid universitetet i Nairobi för att sedermera bli guvernör. Under uppväxten spelade hon teater både hemma och i skolan, men det var inte förrän vid 25 års ålder hon bestämde sig för att bli skådespelare. Drömmen ansågs osannolik. Inte så mycket för att Lupita Nyong’o med Hollywoodmått mätt redan var ”gammal” – utan framför allt för att hon som östafrikansk kvinna ansågs ha allt från sin hudfärg och kön till sin dialekt emot sig.

För Lupita Nyong’o själv handlar karriären till syvende och sist om en kamp större än henne själv.
– Pappa fostrade oss att stå upp för vad vi tror på och kämpa för det som är rätt. Vi uppmuntrades att göra skillnad i världen. Jag lever med det varje dag.

Annons