Annons
X
Annons
X

Lundsberg stängde av 18-åring – fick backa

När en 18-årig elev på Lundsbergs internat hade druckit alkohol och rökt stängdes han av två terminer. Förvaltningsrätten ändrade avstängningen till två veckor.

– Det är första gången domstolen prövar en sakfråga. Vi är tacksamma för vägledningen, säger Johan von Scheele, styrelseledamot på Lundsberg.

[object Object]
Lundsberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 18-årige eleven hade tidigare fått två skriftliga varningar innan han ertappades. Det framgår av den dom i Karlstads förvaltningsdomstol som nyhetsbyrån Sirén tagit fram.

– Vi har nolltolerans och gjorde en samlad bedömning innan vi tog vårt beslut. Det är individuellt från fall till fall. Samtidigt upplyste vi familjen och pojken om möjligheten att överklaga, säger Johan von Scheele.

Så skedde. Förvaltningsdomstolen inte bara inhiberade Lundsbergs beslut, man fastställde avstängningen till två veckor.

Annons
X

– Vi anser ändå att det det är ett viktigt signalvärde. Vi upprättar avtal med föräldrar och elever och det är viktigt att reglerna respekteras. Kliver någon över gränsen måste vi reagera, säger Johan von Scheele.

Rökningen är endast tillåten på anvisad plats utomhus

Den avstängde pojken hade även rökt på internatet.

– Vi tillåter bara rökning på anvisad plats utomhus. Fimpar man i ett trähus uppstår risker för alla andra som bor där, säger Johan von Scheele.

Lundsberg, liksom Grenna och Sigtuna, tappade sin status som riksinternat i juli 2014. De förlorade då sina statsbidrag och förbjöds att ta ut avgifter av eleverna.

Johan von Scheele. Foto: Erik Mårtensson / TT

Lundsberg, beläget utanför Kristinehamn och med tidigare kända elever som prins Carl-Philip, prins Bertil och Ian Wachtmeister, har tidigare varit drabbad av flera skandaler.

2013 uppmärksammades att en nybliven elev ska ha misshandlats och bränts med strykjärn av flera andra elever under en så kallad ”nollning”. Skolan var under en tid stängd.

– Skolan har tagit mycket stryk, men jag tycker mig märka att det skett en återhämtning. Den negativa publiciteten skrämde säkert bort en del, säger Johan von Scheele.

– Vi har jobbat på att ändra på saker, stabiliserat oss och har ingenting att dölja. Är något fel ska det fram. Lundsberg är så mycket mer än en glassig skola för ungdomar, tillägger Johan von Scheele.

Han sätter värde på att domstolen nu gjort en ordentlig prövning.

– Vi har haft flera fall tidigare där inhibition meddelats. Men då har domstolen bara fryst vår avstängning och väntat tills avstängningstiden gått ut, utan att komma med ett eget utslag. Det gjorde man den här gången. Det har tidigare inte funnits någon vägledning. Därför tycker jag det var bra att domstolen nu prövade sakfrågan, säger Johan von Scheele.

Annons

Lundsberg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 2

Johan von Scheele.

Foto: Erik Mårtensson / TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X