Annons
X
Annons
X

Lundell i ny fejd med Kivik Art

Ulf Lundell fortsätter sin kamp mot Kivik Art Centre. Nu är det Gert Wingårdhs trappa som retar artisten.

Av Spektra, TT
[object Object]
Antony Gormleys ”Sculpture for an objective experience of architecture”, ett av verken som Ulf Lundell klagat på tidigare. Foto: OLA TORKELSSON / SCANPIX

Det var i förra veckan, strax efter att verket ”Himlatrappan” hade rests, som den folkkäre artisten och författaren ringde upp Kivik Art Centres projektkoordinator, Eva Fristedt.

– Han var väldigt fientlig i tonen, säger hon.

Gert Wingårdhs trappa är synlig på flera kilometers håll i området runt Kivik, och Ulf Lundell, som bor granne med skulpturparken, ville visa Eva Fristedt att den syntes även från hans gård.

Annons
X

Eva Fristedt tog bilen och körde dit.

– Han ville över huvud taget inte ha någon kommunikation, utan stod bara på gården och pekade på trappan. När jag klev ur bilen gick han in, och smällde igen sin ytterdörr, säger Eva Fristedt.

Konflikten mellan Kivik Art Centre och Ulf Lundell inleddes 2008. Lundell ansåg att David Chipperfield och Antony Gormleys verk ”En skulptur för den individuella upplevelsen av arkitektur” var en byggnad, och att besökare kunde se in i hans hem genom att klättra upp i den.

Ulf Lundell fick rätt av länsstyrelsen och senare även i kammarrätten, som klassade flera av verken på området som bygglovspliktiga. Genom tillfälliga bygglov från Simrishamns kommun har dock Kivik Art Centre kunnat behålla skulpturerna. När det gäller Gert Wingårdhs trappa har kommunen gjort bedömningen att den inte kräver något bygglov.

Gert Wingårdh. som stöttade Kivik Art Centre i den förra konflikten genom att skriva under ett upprop tillsammans med 18 andra arkitekter och konstnärer, är försiktig med att kommentera Lundells nya klagomål.

– Jag respekterar Ulf Lundell i högsta grad och har ingen synpunkt på hans åsikt. Men jag kan lugnt tala om för honom att ingen kommer att klättra upp på trappan och titta ner på honom.

Ulf Lundell, som på fredag inleder sin sommarturné i Luleå, vill enligt sitt skivbolag Emi, inte kommentera konflikten.

Senaste kulturquizarna

Vilken var Portugals sista koloni? quiz.svd.se När mördades Gustav III? quiz.svd.se Vad orsakade naturkatastrofen? quiz.svd.se Vem ville dö i ”Jedins återkomst”? quiz.svd.se Vilka var deras gangsternamn? quiz.svd.se

Kivik TT Spektra

Annons
Annons
X

Antony Gormleys ”Sculpture for an objective experience of architecture”, ett av verken som Ulf Lundell klagat på tidigare.

Foto: OLA TORKELSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X