Annons
X
Annons
X

Lundby-Wedin lämnar AMF-pension

Wanja Lundby- Wedin lämnar sitt styrelseuppdrag i AMF-pension, enligt ett pressmeddelande från LO. Beskedet kom efter att LO:s styrelse under eftermiddagen diskuterat inriktningen på LO:s arbete.

Beskedet, som kom i ett pressmeddelande efter mötet, innebär att ordförande Wanja Lundby-Wedin lämnar flera av sina styrelseuppdrag, däribland det mycket kritserade styrelseuppdraget i AMF-pension.

– Jag kommer nu att fokusera helt på fackföreningsrörelsens stora utmaningar under den ekonomiska krisen, säger Wanja Lundby-Wedin i en kommentar.

Wanja Lundby-Wedin lämnar även sina bolagsstyrelseuppdrag för LO:s räkning i AFA och Aftonbladet, liksom ett antal internfackliga uppdrag. När det gäller

Annons
X

AMF kräver LO att alla fakta läggs på bordet och att VD:n betalar tillbaka de felaktigt utbetalade pensionspremierna, heter det i pressmeddelandet.

– Det är viktigt att denna fråga kan läggas bakom oss och att bolaget kan få en nystart.

Under eftermiddagens möte höll LO:s styrelse ett telefonmöte för att diskutera inriktningen på LO:s arbete under den allvarliga ekonomiska krisen, och LO:s representation i bolagsstyrelser. Wanja Lundby-Wedin tog under mötet upp inriktningen på arbetet som inletts, och som handlar om LO:s syn på bolagsstyrning och förbundets deltagande i styrelser där medlemmarnas pengar förvaltas.

– LO ska ta tillvara medlemmarnas intressen också inom kapitalförvaltning och försäkring. Vi ska inte överlåta åt andra att förvalta medlemmarnas tillgångar, och ingen ska ha oskäligt betalt för att göra det. Men det betyder ofta att LOs företrädare ger sig in i en främmande värld. När det sker ska våra företrädare vara bättre förankrade, skickligare som ägare och styrelseledamöter i sådana bolag än arbetsgivarnas eller privatkapitaletsföreträdare, sade Wanja Lundby-Wedin.

Wanja Lundby-Wedin säger till TT att beslutet att lämna styrelseuppdragen har mognat fram den senaste tiden.

Enligt henne har det har inget att göra med att Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin i lördags sade att Lundby-Wedin borde lämna sitt uppdrag i AMF.

– Nej, faktiskt inte. Det här hade jag tänkt igenom redan innan och jag måste säga att jag blev lite förvånad. Med respekt för Mona Sahlin, det där är inte en fråga som det Socialdemokratiska partiet på något sätt äger, säger hon.

De senaste dagarna har Wanja Lundby-Wedins roll som LO-ordförande ifrågasatts.

TT: Fördes det fram några avgångskrav under mötet?

– Jag vill inte kommentera vad enskilda styrelseledamöter sade, men det är klart att det som hänt runt omkring AMF Pension har gjort att förtroendet för mig har fått sig en törn ute bland medlemmarna.

I lördags visade färska opinionssiffror att stödet för Socialdemokraterna minskat kraftigt, något som kopplats till turerna kring AMF.

– Det är oroande att opinionssiffrorna svänger så oerhört kraftigt nu. Ligger det någonting i att AMF-frågan påverkat då kommer väl siffrorna svänga igen om någon vecka när utredningen är klar och alla fakta ligger på bordet.

TT: Den socialdemokratiske riksdagsledamoten och partistyrelseledamoten Hans Hoff har sagt att du bör avgå?

– Det får stå för honom, det har jag inga synpunkter på.

TT och Anna Gustafsson

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X