Annons
X
Annons
X

Lundby-Wedin: Fegt att avgå

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin har inga funderingar på att avgå trots kritikstormen efter pensionsaffärerna i AMF.

Av TT
(uppdaterad)

– Det vore fegt att göra det, säger hon till LO-Tidningen.

– Jag har fått ett förtroende från medlemmarna. Jag kan inte svika det förtroendet, säger LO-basen.

Lundby-Wedin anser att hon fortfarande är trovärdig i sin kritik mot höga löner och bonusprogram.

Annons
X

– Vi har aldrig, aldrig drivit på några löner. Vi har hållit emot. Sedan kan man alltid säga att vi kunde ha hållit emot bättre, säger hon i intervjun.

Om pensionsavsättningarna till AMF Pensions förre vd Christer Elmehagen, som den senaste tidens storm bland annat har handlat om och som hon i egenskap av styrelseledamot var med om att besluta om, säger Lundby-Wedin att hon accepterade att det rörde sig om ”gamla avtal”.

– Jag accepterade den förklaring jag fick och ingen annan i styrelsen ställde några frågor.

Försäkringsbolagets Afas vd Torgny Wännström fick både lön och pension under två år, rapporterar samma tidning.

– Det kan naturligtvis sticka i ögonen att man får både lön och pension. Men systemet fungerar så, säger Afas styrelseordförande Bertil Jonsson, tidigare LO-ordförande.

Pensionen är enligt årsredovisningen ”oantastbar”. Wännström, som fyllde 60 år den 14 juni 2006, fortsatte som vd i lite drygt två år, till den 1 augusti 2008.

Under den tiden fick han dubbla ersättningar, vd-lön, på ungefär tre miljoner om året och pension, som är 75 procent av lönen - 430 000 kronor i månaden.

Också två av de tre vice vd:arna i Afa Försäkring, Lars Öhrstedt och Gunnar Söderberg, har liknande förmånsbestämda pensioner. De har rätt till 70 procent av sin lön i pension från 60-årsdagen, även om de då skulle fortsätta att arbeta hos Afa eller någon annan arbetsgivare.

– Torgny Wännström var vice vd i Folksam innan han kom till Afa, och han hade med sig pensionsvillkoren därifrån. Det samma gäller Gunnar Söderberg och Lars Öhrstedt, som också kom från Folksam, säger Bertil Jonsson.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X