Annons

Lundastudenter: Vi vågar vägra antifeministisk populism!

Pernilla West och Carl Granklint Rask. Studentrepresentanter i statsvetenskapliga institutionsstyrelsen vid Lunds universitet.
Pernilla West och Carl Granklint Rask. Studentrepresentanter i statsvetenskapliga institutionsstyrelsen vid Lunds universitet.

Med anledning av Ivar Arpis granskning av hur jämställdhetsintegrering påverkar universiteten (del 1, del 2, del 3) har en kommentar från studentrepresentanterna på statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet inkommit. Erik Ringmar svarar direkt, vilket även Ivar Arpi gör.

Under strecket
Publicerad

Debatten om kursen ”Det moderna samhället och dess kritiker” som finns att studera vid den statsvetenskapliga institutionen på Lunds universitet har varit stor och infekterad. Vi vill nu lyfta vårt perspektiv på frågan, i egenskap av studentrepresentanter i den så omtalade institutionsstyrelsen. Ivar Arpi har inlett en hel artikelserie baserat på ett beslut om att återinföra en 18 sidor kort artikel på en kurs, vilket han menar är ett exempel på att genusvetenskap är överkyrka på Lunds universitet. Hur fallet skildras i bland annat Arpis artikelserie följer samma mönster som skildringen i Sydsvenskan, som tar sin utgångspunkt i Erik Ringmars rent felaktiga återgivning av situationen.

Händelseförloppet är enkelt att återge om man har ärliga avsikter. Flera oroväckande fel har begåtts. Studenter har blivit offentligt uthängda, läraren har gjort omotiverade litteraturändringar och studenter har blivit lurade på kursinnehåll. Detta då läraren, Ringmar, nonchalant har kört sitt eget race och låtit oss studenter få ta smällen. Institutionsstyrelsen har (bland annat med hjälp av vår i media omdiskuterade men vetenskapligt baserade policy som enbart säger att en lärare ska motivera varför denne inte har minst 40 % kvinnor i kurslitteraturen) gjort sitt bästa för att Ringmars nonchalans inte ska gå ut över studenterna. Institutionsstyrelsen består av studentrepresentanter och flera experter inom statsvetenskap och det är vi i styrelsen som har ett gemensamt ansvar över institutionens kursutbud och kvalitet. Därav kan vi självklart inte acceptera en helt omotiverad kursförändring. Så istället för att stoppa kursen till följd av Ringmars agerande beslutade vi att han nu fick förhålla sig mer till sin gamla litteraturlista. Krångligare än så här är inte situationen.

Annons
Annons
Annons