Annons

Lukaspassionen med Greiders ord

JESUS AV IDAG Vi kan den sedan barnsben, vet hur den slutar – ändå fortsätter berättelsen om Jesus sista dagar att fascinera. Men passionernas mästare Bach har på senare år fått konkurrens. I år är det Rolf Martinssons och Göran Greiders Lukaspassion som uruppförs i 14 svenska kyrkor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Historien om Jesu död hör inte precis till avdelningen dagsfärska snackisar. Ändå återberättas den om och om igen i påsktid – i ord, i musik, och i olika sceniska sammanhang. Vi kan inte släppa den. När Jesus i Bachs Matteuspassion till några av musikhistoriens vackraste toner i förtvivlan ropar: Eli, Eli, lema sabachtani? Och evangelisten mjukt fyller i: ”Det betyder: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?” så rör passionen vid något inom människor långt bortom bokstavstrogen religiositet.

På senare år har flera nya passioner uppstått. Att genom sceniska bearbetningar av Bachs passioner hitta nya sätt att gestalta berättelsen är ett sätt, som Johannespassionen som just nu spelas på Värmlandsoperan. Att komponera nya, ett annat. Markuspassionen av Fredrik Sixten med texter av Bengt Pohjanen är ett exempel på en ny passion som återkommande framförs.

Annons
Annons
Annons