Annons
X
Annons
X

Lukasjenko en svår nöt för Vitryssland

Den vitryske presidenten Alexander Lukasjenko lät nio medtävlare ställa upp i söndagens val och de fick också tillfälle att propagera i tv. Men efter att vallokalerna stängts visade ”Europas siste diktator” sitt rätta ansikte. Protestdemonstrationer slogs brutalt ned och presidentkandidater misshandlades.

Den populära poeten Vladimir Nekljajev var på förhand Lukasjenkos främsta utmanare och han var också en av de som råkade värst ut när Lukasjenkoregimen krossade sina politiska motståndare. Nekljajev misshandlades redan i samband med söndagskvällens demonstrationer på Oktobertorget. Men inte ens på sjukhuset lämnades han i fred.

– Vi var i ett rum på sjukhuset när civilklädda män trängde sig in, virade in honom i en filt och drog i väg honom mot okänt håll, berättade Nekljajevs hustru Olga för den ryske nyhetsbyrån Interfax.

Det var bara två av de nio kandidaterna som inte blev arresterade. Polisen grep också hundratals demonstranter och gjorde under söndagsnatten tillslag mot människorättsorganisationer som Charta 97 och Viasna samt mot politiska oppositionsrörelser. Det var även med Lukasjenkomått mätt ovanligt brutala polisingripande.

Annons
X

Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders, var på plats på Oktobertorget när demonstranterna samlades efter att vallokalerna stängts och visade sitt missnöje med vad de ansåg ett tillrättalagt valresultat.

– Det kändes som en vanlig demonstration med lugn stämning med folk i olika åldrar. Det fanns inget som tydde på att det skulle bli våld. Från början syntes inga poliser, men när de kom var det en välregisserad föreställning. Jag var själv rädd för att bli instängd, men hittade en bakgata. På avstånd hörde jag hur ljudnivån höjdes, klappret av polissköldar och folk som skrek. Det var helt surrealistiskt, säger Robert Hårdh på telefon från Minsk

Det officiella valresultatet gav Lukasjenko 79,7 procent av rösterna med Andrej Sannikov närmast efter på 2,6 procent. Efter 16 år vid makten har diktatorn därmed sett till att han har mandat för ytterligare en period, men segermarginalen gör att knappast någon oberoende bedömare anser valet demokratiskt.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Frågan om den 56-årige Lukasjenko kan sitta hela nästa mandatperiod beror på om han kan motstå omvärldens tryck. Det är uppenbart att han med den skräckregim han byggt upp under många år lyckas hålla den inhemska oppositionen på plats. Det underlättats också av att oppositionen inte kan enas kring en gemensam strategi och en stark motkandidat.

  Men trycket från Väst har ökat och borde bli än hårdare efter söndagens brutala maktdemonstration. Lukasjenko har det senaste året försökt flirtat med Väst för att underlätta handel och få möjlighet till internationella lån. Måndagens första reaktioner tyder dock på att tålamodet med den vitryske ledaren kan vara på upphällning och EU krävde igår att oppositionskandidaterna skulle frisläppas.

  – Denna fega attack mot en försvarslös kandidat i Vitrysslands presidentval är chockerande och skamlös, sade EU-parlamentets talman Jerzy Buzek och samarbetsorganisationen OSSE konstaterar i sin analys att ”valet misslyckades med att ge Vitryssland den nystart landet behöver”.

  Från den amerikanska ambassaden i Minsk hördes också protester mot ”allt våld på valdagen”.

  – Vi oroar oss särskilt över det överdrivna våldet från myndigheterna, inklusive misshandeln och gripandet av flera presidentkandidater och våld mot journalister och samhällsaktivister, hette det bland annat i uttalandet från USA.

  Relationen med Ryssland är dock avgörande men mer svårtolkad. Det är ingen tvekan om att såväl president Dmitrij Medvedev som premiärminister Vladimir Putin helst ser Lukasjenko försvinna från makten så snart som möjligt. Samtidigt är Vitryssland, tillsammans med Ukraina och Kazakstan, det land som har störst strategisk betydelse för Ryssland.

  Med Vitrysslands grannländer Lettland, Litauen och Polen som nya medlemmar i Nato fungerar Vitryssland som en ”sköld”. Därför vore det en mardröm för de ryska makthavarna om det kom en Västvänlig ersättare till Lukasjenko som började tala om ett närmande till Nato.

  Det är i det skenet vi ska se ryssarnas agerande. I somras var det en sanktionerad hatkampanj mot Lukasjenko i rysk tv, men den senaste veckan gjorde Moskva en ”kovändning” och tog bort exporttullar på olja som beräknas ge den vitryska ekonomin ett tillskott på omkring 30 miljarder kronor.

  I en första kommentar till valresultatet sade president Medvedev att ”valet är en intern vitrysk angelägenhet”. Problemet för demokrativänner i Vitryssland är att så länge det är ”en intern angelägenhet” kommer Europas siste diktator att sitta kvar vid makten.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X