Annons
X
Annons
X

Lukas Lundin: ”Journalisterna gjorde fel”

Lukas Lundin tycker att de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson gjorde fel som i smyg tog sig in i Ogaden-provinsen i Etiopien. Det säger den inflytelserike styrelsemedlemmen i Lundin Petroleum till Veckans Affärer. Han menar också att den svenska regeringen ”gjort bort sig”.

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.
Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye. Foto: SCANPIX

Den 1 juli greps de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Ogaden-provinsen i Etiopien. Rättegången mot dem är nu uppskjuten till november.

Den senaste tiden har dock fokus legat på utrikesminister Carl Bildt som satt i oljebolaget Lundin Petroleums styrelse fram till 2006. Han har fått kritik för sina uttalanden om att Schibbye och Persson inte borde rest in i Ogaden-provinsen illegalt. Kritikerna menar att han inte tillräckligt tagit ställning för journalisternas rätt att utföra sitt uppdrag.

Lukas Lundin, som tillsammans med sin bror Ian Lundin styr familjens företagsfär, tycker dock att journalisterna gjorde fel som reste in i Ogaden-provinsen och han tycker att Sveriges regering skulle ha bett om ursäkt för deras agerande.

Annons
X

- Om Sverige skulle säga: ”Fine, vi har gjort bort oss, de här journalisterna gjorde fel, de borde inte ha gått in i landet”. Då tror jag att de skulle ha släppts fria, säger Lukas H Lundin i en stor intervju som publiceras i kommande nummer av Veckans Affärer.

– Nu har det gått för långt, det har blivit för sent att medge misstaget, säger han vidare.

Han säger samtidigt i VA-intervjun att han hoppas att journalisterna ska släppas, vilket också hans bror Ian Lundin sade i förra veckan. På frågan om vad han tror att journalisterna skulle ha hittat i Ogaden säger han: ”Sand!” och skrattar.

Han avfärdar också kritiken mot att Lundin i Sudan bidragit till att fördriva folk. Som svar på kritiken att Lundin-gruppen specialiserat sig på att göra affärer i diktaturer, säger han:

- Det hela är överdrivet. Massa andra bolag säljer också till de här länderna. Ericsson säljer också till Etiopien och Sudan. Men det får inte kritik på samma sätt som vi, säger Lukas Lundin till VA.

En konsekvens kommer dock Bildt-affären att få: Lundin-gruppen kommer inte att ta in politiker i sina styrelser i framtiden.

Olle Zachrison

Annons
Annons
X

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X