Annons
X
Annons
X

Lugnt vid SD-möte i Landskrona

Sverigedemokraterna kunde utan störningar genomföra sitt valmöte på Rådhustorget i Landskrona i dag.

Av TT
(uppdaterad)

Ett stort polisuppbåd var på plats, bland annat ridande poliser från Malmö.

Mellan 30 och 40 sympatisörer hade samlats på Rådhustorget och ett 50-tal motståndare. Men från dem hördes den här gången inte mer än vissa burop, rapporterar TT:s reporter.

SD:s tidigare möten har mötts av massiva protester. I går skyddades partiledaren Jimmie Åkesson av polis i Uppsala och Stockholm där han försökte göra sig hörd över larmande av vuvuzelor och burop.

Annons
X

Åkesson uppgav att valmötet i Landskrona utlysts officiellt i sista stund för att minimera antalet motdemonstranter. Anhängare kallades dit via sms.

I sitt tal ville Åkesson ta avstånd från beskrivningen av hans parti som extremistiskt eller främlingsfientligt.

– Vi är emot asyl- och anhöriginvandringen, däremot ska vi ta hand om de riktiga flyktingarna, sade han.

När SD-mötet var avslutat kastades en sten mot en polis. Två män omhändertogs, den ene för att han kastat stenen, den andra för att ha stört ordningen.

Polisen som träffades kom inte till skada, enligt uppgift från Charley Nilsson, presstalesman för polisen i nordvästra Skåne.

I Göteborg hade polisen bullat upp rejält för att se till att Sverigedemokraterna skulle kunna hålla sitt möte vid lunchtid på fredagen i hörnet av Kungsportsavenyn och Storgatan. Sammantaget fanns det omkring 20 så kallade piketbussar fulla med poliser utplacerade på strategiska platser runt mötesplatsen. Och det berodde inte på att det var någon förstärkt hotbild mot mötet.

– Nej, någon sådan finns inte. Men vi hade det stökigt vid ett möte tidigare i veckan. Nu ska vi se till att de kan hålla sitt möte. Det handlar om mötesfrihet, säger Marie Åhman vid Göteborgspolisen till TT.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X