”Lugnt tempo – och ön vackrare än någonsin”

Vad händer när semesterparadiset töms på turister? SvD Mat & resor begav sig till ett nyvaket Phuket och fann framtidstro, idylliska stränder och ett lokalt kök på frammarsch.

Under strecket
Publicerad
Anongrat ”Piak” Meklai har arbetat som kock i 30 år. För två år sedan fick hon en bib gourmand-utmärkelse av Guide Michelin.

Anongrat ”Piak” Meklai har arbetat som kock i 30 år. För två år sedan fick hon en bib gourmand-utmärkelse av Guide Michelin.

Foto: Henrik Korpi
Holländske Jim Ophorst flyttade till Phuket för sex år sedan. Idag är han kökschef på PRU, öns enda enstjärniga restaurang.

Holländske Jim Ophorst flyttade till Phuket för sex år sedan. Idag är han kökschef på PRU, öns enda enstjärniga restaurang.

Foto: Trisara
Phuket har en lång tradition av hummerfiske. På enstjärniga PRU serveras den tillsammans med potatisväxten hårig aubergine.

Phuket har en lång tradition av hummerfiske. På enstjärniga PRU serveras den tillsammans med potatisväxten hårig aubergine.

Foto: Trisara
Till och med ökänt högljudda Patpong Beach är just nu en rofylld och vacker bukt.

Till och med ökänt högljudda Patpong Beach är just nu en rofylld och vacker bukt.

Foto: Henrik Korpi
Phuket stads gamla kvarter präglas av färgglad arkitektur och många spännande kreatörer.

Phuket stads gamla kvarter präglas av färgglad arkitektur och många spännande kreatörer.

Foto: Henrik Korpi
Jodå, det går att surfa på Phuket. Här en ensam surfare i solnedgången på idylliska stranden Kata Noi.

Jodå, det går att surfa på Phuket. Här en ensam surfare i solnedgången på idylliska stranden Kata Noi.

Foto: Henrik Korpi
Guiden Ibrahim Chuipp berättar om livet i muslimska byn Bangrang under en båttur genom kanalerna som förser invånarna med fisk.

Guiden Ibrahim Chuipp berättar om livet i muslimska byn Bangrang under en båttur genom kanalerna som förser invånarna med fisk.

Foto: Henrik Korpi
Lunchen på Hideaway by Jampa inleds med att gästerna får plocka ägg och hämta grödor som kockarna sedan tillagar.

Lunchen på Hideaway by Jampa inleds med att gästerna får plocka ägg och hämta grödor som kockarna sedan tillagar.

Foto: Henrik Korpi
Nyskördad smakstart på Hideaway by Jampa: flatbread med kokoshjärtan, tomme de chèvre samt örter och blommor från trädgården.

Nyskördad smakstart på Hideaway by Jampa: flatbread med kokoshjärtan, tomme de chèvre samt örter och blommor från trädgården.

Foto: Henrik Korpi
Varje lördag serverar gårdsrestaurangen Hideaway by Jampa en sjurätterslunch. Här vedeldad minimajs med sambal och korianderrot.

Varje lördag serverar gårdsrestaurangen Hideaway by Jampa en sjurätterslunch. Här vedeldad minimajs med sambal och korianderrot.

Foto: Henrik Korpi
Annons

Anongrat ”Piak” Meklai ser lycklig ut när hon berättar om den där dagen för två år sedan. I över 30 år hade den självlärda kocken stått i krogköken på Phuket och stridit för öns lokala mat, medan ängsliga restaurangägare krävt att hon skulle leverera turistanpassade thaimenyer.

Men så en dag i november 2019 kom upprättelsen: Guide Michelin hörde av sig och meddelade att hennes egen satsning Black Ginger, en teatralisk krogupplevelse i två ”flytande” svarta trävillor där ”Piak” äntligen fick laga de rätter hon ville, hade tilldelats en bib gourmand (en utmärkelse för vällagad mat till ett rimligt pris) i krogbibelns första Phuketguide.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons