X
Annons
X

”Lugnet före stormen” inom tysk politik

Två veckor efter parlamentsvalet råder lugnet före stormen i den tyska politiken. I väntan på ett viktigt delstatsval nästa helg ligger de knepiga koalitionssamtalen på is – men redan på söndag ska partierna i Merkels kristdemokratiska union försöka enas om en linje.

Som en kärleksakt mellan piggsvin. Så beskrev den nytillträdda socialdemokratiska justitieministern Brigitte Zypries det första tyska regeringssammanträdet efter valet 2005, då kristdemokrater och socialdemokrater bildat gemensamt kabinett, skriver Süddeutsche Zeitung.

Samma poetiska liknelse kommer väl till pass i helgen. Då möts nämligen de två partierna i den kristdemokratiska unionen i Konrad-Adenauer-Haus i Berlin för att känna på varandra inför de stundande koalitionssamtalen. CDU och bayerska CSU blev visserligen största partigrupp i valet till förbundsdagen för två veckor sedan, men segern var dyrköpt. Med färre än var tredje väljare bakom sig är det med böjd rygg förbundskansler Angela Merkel går in i sin fjärde mandatperiod.

En så kallad Jamaicakoalition med kristdemokratiska CDU/CSU, liberala FDP och miljöpartiet De gröna vore bäst skickad att styra Tyskland, sade förbundskanslern och CDU-ledaren Angela Merkel vid ett tal i Dresden på lördagen.

Foto: Monika Skolimowska/AP/TT Bild 1 av 2

I en svår sits.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X