Annons
X
Annons
X

Lugnet får sparken från Tillväxtverket

Christina Lugnet får sparken från Tillväxtverket, Regeringen kommer på torsdag att ”entlediga” den kritiserade generaldirektören meddelas i ett pressmeddelande.

Av SvD, TT
Näringsminister Annie Lööf intervjuas i Stockholm på måndagen sedan hon beslutat att generaldirektör Christina Lugnet vid Tillväxverket ska avskedas.
Näringsminister Annie Lööf intervjuas i Stockholm på måndagen sedan hon beslutat att generaldirektör Christina Lugnet vid Tillväxverket ska avskedas. Foto: CLAUDIO BRESCIANI /SCANPIX

LÄS MER:
”Tillväxtverket festade upp miljoner”

– Uppdraget som generaldirektör kräver ett förtroende inte bara från regeringen utan också från näringslivet och allmänheten. Förtroendet för Christina Lugnet är nu urholkat, sade Annie Lööf vid en presskonferens på måndag eftermiddag.

och tillade

Annons
X

– Här har man inte hanterat skattebetalarnas pengar korrekt.

I ett mejl till TT kommenterar Christina Lugnet, via verkets kommunikationschef, regeringens beslut:

”Som generaldirektör har jag det yttersta ansvaret och accepterar regeringens beslut. Tillväxtverket har en viktig roll i utvecklingen av företag och regioner i Sverige. Självklart är jag besviken över att lämna mitt uppdrag och alla kompetenta medarbetare”, skriver Christina Lugnet.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lugnet kommer att placeras i regeringskansliet eftersom hon har tre år kvar av sitt förordnande.

  Tillväxtverket har fått hård kritik sedan Dagens Nyheter avslöjade att verket spenderat miljkoner av skattebetalarnas pengar på frikostig bjudningar för personalen, bland annat en omtalad middag på Grand Hotel i Stockholm.

  DN:s granskning visade att Tillväxtverket sedan 2010 lagt 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation, samt ytterligare 9 miljoner kronor på internutbildning och konferenser. Inte sällan har det kombinerats med dyra middagar på fina restauranger.

  LÄS MER:
  ”Lugnet backar om Grand-notan”

  Dessutom har ledarmöten på slott och herrgårdar hållits, liksom avdelningskonferenser i Åre med liftkort och spa. Skattepengar har också gått till vin- och chokladprovningar samt en ribbåtstur i Stockholms skärgård.

  Av restaurangnotan för medarbetardagen på Grand Hotel, framgår att bara middagen kostade 1 476 kronor per person, mer än dubbelt så mycket som de egna riktlinjerna tillåter Dessutom har det framkommit oklarheter kring om medarbetardagen upphandlats på rätt sätt.

  Verket har bokfört bland annat middagar och fester som seminarier i stället för representation, vilket gör att momsen blir lägre. Ett tilltag som balanserar på gränsen till vad som är tillåtet, enligt en jurist på Skatteverket som DN pratat med.

  Men Christina Lugnet har sin försörjning tryggad under lång tid framöver. Regeringen fortsätter i pressmedelandet:

  ”Då Christina Lugnet har tre år kvar av sitt förordnande som generaldirektör kommer hon nu placeras i regeringskansliet/näringsdepartementet där hennes kunskaper och erfarenheter kommer tas till vara.”

  Ersättning till generaldirektör Christina Lugnet var 2011 1 292 357 kronor.

  Christina Lugnet, generaldirektör i Tillväxtverket, har enligt ett anställningsavtal med regeringen rätt till fyra resor i månaden för att resa mellan Stockholm och sitt hem i Haparanda.

  Under perioden januari 2010 fram till idag har det inneburit kostnader för flygtaxi eller hyrbil mellan hemmet och flygplats på 48 642 kr.

  – Jag har enligt mitt avtal med regeringen möjlighet att åka flygtaxi eller hyrbil till och från min bostad i Haparanda till flygplatsen i Kallax, Luleå - det är en sträcka på 14 mil. Detta finns inskrivet i mitt anställningskontrakt och är en uppgörelse som är godkänd av min arbetsgivare svenska staten, säger Christina Lugnet.

  Texten uppdateras löpande.

  TT/SvD

  Annons
  Annons
  X

  Näringsminister Annie Lööf intervjuas i Stockholm på måndagen sedan hon beslutat att generaldirektör Christina Lugnet vid Tillväxverket ska avskedas.

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI /SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X