Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Krönika

Carolina Neurath: Lugn SAS-Janne, kvinnorna kommer inte ta över helt

Några bolagsstyrelser är nog redan klara, andra kommer att vaskas fram under de kommande veckorna. I god tid före vårens bolagsstämmor måste arbetet vara klart. Mycket pekar på att andelen kvinnor fortsätter att öka i år.

[object Object]
Jan Carlzon, före detta SAS-chef. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

**I en historiskt manstät **Industrivärdensfär sitter nu Helena Stjernholm som vd för maktbolaget och väntas kliva in i ett par tunga styrelser. Den tidigare Industrivärden-vd:n Anders Nyrén får sannolikt kliva åt sidan. Även om det är lätt att föreställa sig att han kämpar med näbbar och klor för att inte slungas ut helt från det svenska näringslivet.

I fjol protesterade institutionerna högljutt mot Nyréns styrelseplatser, och ansåg att han ”brustit i omdöme” när han attesterat resor till höga belopp med SCA:s affärsjet. Anders Nyrén fick lämna några styrelser, men trots motståndet lyckades han bita sig kvar i Ericsson och Volvo.

I år blir det lättare för valberedningen att ta farväl av Nyrén, när Helena Stjernholm väntas gå in i minst en av styrelserna, sannolikt båda.

Annons
X

Fredrik Lundberg, numera ordförande i Industrivärden, har tidigare använt sina döttrar för att fylla styrelseplatser. Nu har han även den nya vd:n till förfogande – och förhoppningsvis lyckas han hitta fler talanger utanför sfären.

Många finansmän är oroliga för att kvinnorna ska "ta över”. Det hörs ibland i intervjuer. Framför allt när bandaren är avstängd kommer det fram: farhågorna om att det snart kommer vara så fruktansvärt fullt av kvinnor i toppen att slipsbärarna snart förvandlas till en futtig minoritet.

Jan Carlzon, tidigare mångårig vd på flygbolaget SAS, är en av dem som gett uttryck för åsikterna offentligt. I SVT-programmet ”Köttberget checkar ut” i december sa Carlzon att det var bråttom att få till en lagstiftning om 50 procent kvinnor och män i styrelserna – för att skydda männen. För gör vi inte det, menade den forne SAS-chefen, kommer det snart vara en fördelning med 70 procent kvinnor ”och det tror jag inte heller är bra”.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han tillade att han säger det lite på skoj, för att i nästa andetag påtala att det ”finns allvar i bakgrunden.”
  Men SAS-Janne behöver nog inte oroa sig. Andelen män i styrelserna i börsbolagen är fortfarande 72 procent.

  Om utvecklingen fortsätter i samma takt som de senaste tio åren kommer bolagen att ha 40 procent kvinnor till 2025, enligt en rapport från Allbright. Största förändringen har skett under de senaste två åren när andelen kvinnliga styrelseledamöter har ökat från 23 till dagens 28 procent.

  Men det sker inte av sig självt. Det är inte enbart så att de mest konservativa och ”gubbiga” ägarna plötsligt och frivilligt har breddat synfältet utanför den närmaste kretsen. Utvecklingen har skett under nya kvoteringshot från regeringen. Precis som under dåvarande jämställdhetsminister Margareta Winbergs kvoteringshot år 2003 – när börsbolagen fick 102 nya kvinnliga styrelseledamöter på ett år.

  Men lagstiftningshotet blev till ett utredningslöfte som aldrig blev till verklighet och förändringstakten avtog.

  Dagens regering har blåst nytt liv i kvoteringshotet och flaggat för att presentera en kvoteringslag redan i år, om inte företagen har 40 procent kvinnor i styrelserna. Det har fått fart på bolagen.

  **Metoden kvotering **har många motståndare. Samtidigt säger förespråkarna och motståndarna i grunden samma sak: ingen vill i första hand att en persons kön ska styra inträdet i styrelserummet. Men med 72 procent män i svenska bolagsstyrelser tycks någon form av kvotering ha pågått länge.

  Bra eller dåligt, hotet tvingar i alla fall bolagen att tänka bredare nu och upptäcka nya talanger utanför bastun, jakten och släktträffen. Och det lär vi få se resultatet av i vår.

  Läs fler krönikor av Carolina Neurath:

  Annons
  Annons
  X

  Jan Carlzon, före detta SAS-chef.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X