Annons
X
Annons
X

Lugn natt i Stockholms förorter

Åtta bilar sattes i brand under söndagsnatten och en förskola eldhärjades. Men polisen sammanfattar läget med att oroligheterna i Stockholms förorter är på väg att klinga av. ”Många börjar inse att det räcker nu”, säger Kjell Lindgren, informatör vid Stockholmspolisen.

Nattvandrare i Fittja centrum på fredagskvällen. Frivilliga vuxna som nattvandrar bidrar till att dämpa oroligheterna i förorterna.
Nattvandrare i Fittja centrum på fredagskvällen. Frivilliga vuxna som nattvandrar bidrar till att dämpa oroligheterna i förorterna. Foto: FREDRIK SANDBERG

Under natten mot måndagen eldhärjades en förskola i Solna. Enligt polisen är brandkåren fortfarande på plats vid förskolan, men polisen vill i nuläget inte kommentera händelsen.

– Jag tänker inte berätta mer om det på grund av läget, säger Kjell Lindgren, informatör vid Stockholmspolisen.

Under natten rapporterades även åtta bilbränder i Stockholmsområdet. Merparten av dem inträffade i västerort, men myndigheten vill inte precisera exakt i vilka förorter av rädsla för att oroligheterna ska få nytt liv.

Annons
X

– Vi har inte haft någon stenkastning, och inte några som dragit runt i form av grupperingar. Använder vi bränder som ett mått, åtta bilbränder, sticker det ut lite mer än det normala, men varje natt har vi tre till fem bränder, säger Kjell Lindgren.

Ingen person har gripits under natten med koppling till bränderna.

Polisen sammanfattar läget som att oroligheterna är på väg att klinga av. Förklaringarna är yttre faktorer som det regniga vädret och förstärkningar inom polisen, samt att lokala krafter ute i förorterna har bidragit till lugnet, bland annat genom att städa bort brännbara föremål och stenar, säger Kjell Lindgren.

– Sedan hoppas jag att de flesta börjar inse att det inte är bra att bränna bilar, det är inte någonting som man kan hålla på med i all evighet. Många börjar inse att det räcker nu.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

Mer om oroligheterna i Stockholm

Annons
Annons
X

Nattvandrare i Fittja centrum på fredagskvällen. Frivilliga vuxna som nattvandrar bidrar till att dämpa oroligheterna i förorterna.

Foto: FREDRIK SANDBERG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X