Annons
X
Annons
X

Luften ur för obligationsfonderna

De hos svenska fondsparare så populära obligationsfonderna har tappat farten. Och blickar man framåt finns stor risk för att obligationsfonderna till och med kan tappa i värde.

Foto: MONTAGE

När börserna skakar tyr sig många sparare till de tryggare räntefonderna. Det här är en strategi som visat sig framgångsrik under många år, särskilt vad gäller obligationsfonder (långa räntefonder). De har de senaste fem åren slagit den svenska börsen med råge.

• LÄS MER:
Regntunga skyar över aktieköp i juli.

• LÄS MER:
Räntefonder fortsatt populära.

Annons
X

Men nu har luften gått ur obligationsrallyt. Sveriges största obligationsfond, Swedbanks Absolutavkastning Ränta (med en årsavgift på 0,95 procent), har stigit med blygsamma 1,4 procent under årets sju första månader. Många andra populära obligationsfonder noterar uppgångar på omkring 2 procent och de får då svårt att mäta sig med flera av de vanliga sparkontona.

• LÄS MER:
Nu lockar högriskfonderna.

Den avgörande faktorn är ränteutvecklingen. Räntorna har haft en sjunkande trend i många år och det gynnar utvecklingen för obligationer; fallande räntor gör nämligen att priset på en obligation stiger.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är detta förhållande som låg bakom obligationsfondernas rekordartade utveckling under både 2008 och 2011 (se grafik). Fonderna justerar nämligen kontinuerligt för de förändrade värdena i obligationsportföljen; när priset på obligationerna stiger så stiger också värdet i fonden.

  Men säg den glädje som varar; i mitten på 2008 låg den 5-åriga räntan i 4,6 procent och den har nu fallit till 0,9 procent. Räntan kan inte bli så mycket lägre och har därmed spelat ut sin roll som draglok för obligationsfonderna. Nu finns istället risk för det omvända - att fonderna faller i värde.

  – Som jag ser det har vi en kursfallsrisk på 10-15 procent om räntan ska tillbaka till normala nivåer på 3-3,5 procent. Det tror jag att många sparare inte riktigt har koll på, säger Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker med lång erfarenhet av finansmarknaden.

  Många bedömare räknar visserligen med fortsatt låga räntor en tid men på sikt kommer räntorna att stiga. I Nordeas senaste prognos spås exempelvis en 5-årig statsobligationsränta på 2 procent i slutet av nästa år. Hanteringen av eurokrisen blir avgörande.

  – Bollen ligger hos politikerna men för närvarande verkar de flesta bedömare ändå räkna med att vi så småningom kommer ur krisen, säger Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea.

  Det finns därmed en reell risk för fallande obligationsfonder det närmaste året.

  • SPARGUIDE
  Sparande genom livets skeenden.

  Om vi utgår från Nordeas ränteprognos skulle den 5-åriga räntan gå upp med en dryg procentenhet fram till årsskiftet 2013, vilket skulle betyda mycket svag utveckling – kanske till och med negativ - för många av de traditionella obligationsfonderna.

  Får vi dessutom en ihållande ränteuppgång, blir det flera dystra år för obligationsfonderna.

  – Det finns absolut en kursrisk och ju längre löptiden på obligationen är, desto större är kursrisken, säger Christian Ragnartz, förvaltningschef på Sjunde AP-fonden.

  Och även om de långa räntorna inte skulle stiga utan ligga kvar kring nuvarande låga nivåer, är det dåliga nyheter för de långa räntefonderna.

  – Om räntan ligger still på nuvarande nivå då får du 1 procent i avkastning (på en 5-årig statsobligation, reds anm). Har man då en fond med en avgift på nästan lika mycket så är det kanske inte någon bra idé, säger han.

  Det prekära läget för obligationssparandet berör miljontals svenska småsparare, enbart Swedbankfonden Absolutavkastning Ränta har över 400 000 sparare.

  De här fonderna förvaltar följaktligen mycket pengar; enligt Fondbolagens Förening fanns i juni i år 210 miljarder kronor i svenska obligationsfonder.

  Intresset har ökat på senare år; sedan januari 2010 har svenskarna nettosparat nära 40 miljarder i kronor i obligationsfonder medan aktiefonder under samma period haft ett utflöde på 3 miljarder kronor.

  Grafik: Utvecklingen för obligationsfonder svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: MONTAGE Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X