Annons
X
Annons
X

Luftattack mot Benghazi

Slaget om den rebellkontrollerade staden Benghazi i östra Libyen drar allt närmare. Samtidigt som Gaddafis trupper närmar sig landvägen rapporterar BBC att de första luftangreppen nu riktats mot staden.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
Foto: AP

Samtidigt har Frankrikes utrikesminister Alain Juppé åkt till New York för att trycka på för en flygförbudzon över Libyen.

Sammandrabbningar runt staden Ajdabiyah sinkade regeringsstyrkornas framfart mot Benghazi, men armén varnade invånarna för att de bör lämna områdena som är rebellfästen.

På vägen mot Ajdabiyah syntes nedbrända bilvrak medan regeringstyrkorna hade med sig tyngre beväpning än tidigare i form av artilleri, pansarfordon och mobila raketer.

Annons
X

Läget i Ajdabiyah var oklart. Makten över staden eller delar av den har skiftat fram och tillbaka under de senaste två dygnen, och olika bud rådde på förmiddagen om staden hade intagits av regeringsstyrkorna eller fortfarande kontrollerades av oppositionen. Det har kommit rapporter om ett 30-tal dödsoffer från ett sjukhus i Ajdabiyah.

Frankrikes utrikesminister Alain Juppé är på väg till New York för att personligen trycka på i FN:s säkerhetsråd om en flygförbudzon och andra åtgärder mot regimen i Libyen.

Säkerhetsrådet kommer att mötas klockan 14.30 på torsdagseftermiddagen, enligt Ritzau.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Libysk statstelevision uppger att Gaddafis styrkor tagit kontrollen över Misrata, landets tredje största stad. Men boende och rebeller i staden tillbakavisar uppgifterna och hävdar att oppositionen fortfarande kontrollerar den, rapporterar Reuters.

  Libysk statstelevision rapporterar också om skottlossning vid en flygplats nära Benghazi.

  Mahmoud, boende i Benghazi, säger på telefon till TT att regimens flygvapen har närmat sig staden under dagen. Han säger att de väntade sig ett angrepp mot Benghazis flygplats, men att oppositionsstyrkornas luftvärn lyckats driva bort dem. I stället fällde stridsflygplanen bomber drygt femton kilometer från staden.

  Han säger att Saif al-Islam, Gaddafis son, inte har skrämt honom med sina hot.

  – Gaddafis son säger att han ska bomba Benghazi men det kan han inte göra, det är för svårt.

  Mahmoud säger att han i dag ska till staden Ajdabiya med mat och förnödenheter till de stridande. Han hoppas fortfarande att FN fattar beslut om en flygförbudszon och frågar sig varför inget har hänt än.

  Han säger att ett flygstopp är det enda de ber om:

  – Vi kan göra resten själv - vi har många soldater och vi har vapen. Vi skulle kunna gå till fots till Tripoli, 1 000 kilometer, om de bara stoppar flyget.

  – Alla platser som de befäst har nu ”steriliserats” med folkets hjälp, sade Gaddafi i en intervju med libanesiska LBC-tv. Folket har talat om var rebellerna höll till, hävdade Gaddafi.

  Den amerikanska tidningen New York Times uppger att fyra av dess journalister som rapporterat från Libyen har försvunnit. Senaste gången redaktion var i kontakt med journalisterna var i tisdags morgon. Tidningen kunde inte bekräfta rykten om att de tagits med av libyska regimstyrkor.

  Bland de försvunna journalisterna finns Pulitzer-pristagaren Anthony Shadid.

  Beirut TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X