Luffa i spröda Sankt Anna och kärva Gryt

Länge var det bara seglare och sanna konnässörer som for från ö till ö längs östgötakusten. Men i fjol började post- och taxibåtar i Gryt, Sankt Anna och Vikbolandet att gå i linjetrafik. På fredag är det nypremiär för en av Sveriges vackraste båtluffarleder.

Under strecket
Publicerad
Til Harstena går båtturen med både Gröna och Röda linjerna och det är lätt att bara stanna över dagen. Från den skyddande hamnen är gångvägen kort tll byn.

Til Harstena går båtturen med både Gröna och Röda linjerna och det är lätt att bara stanna över dagen. Från den skyddande hamnen är gångvägen kort tll byn.

Annons

Långt ut i Sankt Annas skärgård hukar röda stugor under susande ekar. Ett stenkast bort möter öppet hav och det är inte självklart att en klunga gårdar kan ligga så i ytterskärgården. Till Aspöja har det aldrig funnits något som liknar Waxholmsbåtarna, ändå bor många kvar, det luktar nyslaget hö och på byskolebacken står midsommarstången. Ön är levande bygd med ängar, fårhagar och gärdesgårdar.
Det var i fjol som båtluffarna började gå i land sedan kustkommunerna Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik öppnat ”Skärgårdslinjen”, ett knippe rutter som i år hålls igång från 1 juli till 7 augusti, allt enligt fasta tidtabeller. Det idylliska Aspöja är därmed bara ett av många förut svårtillgängliga öparadis som öppnats för turism i östgötaskärgården.
På sin gammelmorfars skärgårdshemman välkomnar Lena Månsson. Före båtresan har SvD garderat med nyrökt sik och rågbröd i ryggsäcken, men Lena tar emot i sitt nya lilla bryggkafé och erbjuder boende både med och utan helpension i allt från tält till bodar.
Utan ens så mycket som en kiosk är Aspöjas lockelse stillheten längs kluckande vattenbryn och stigar över blomsterängar.

– Jag måste ju veta hur många som ska ha mat, så tänk på att boka, säger Lena Månsson.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons