Annons
X
Annons
X

LUF Stockholm: Incest och nekrofili bör vara lagligt

Liberala ungdomsförbundet, LUF, i Stockholm har hamnat i blåsväder efter att de bland annat sagt att syskonpar som är över 15 år ska få ligga med varandra om de vill det. Det kontroversiella utspelet har fått flera att reagera.

(uppdaterad)
[object Object]
Cecilia Johnsson, distriktsordförande för LUF i Stockholm. Foto: Pressbild Luf/Janerik Henriksson/TT

Liberala ungdomsförbundet i Stockholms har väckt starka reaktioner på sociala medier efter förbundets årsmöte i helgen. Det som folk reagerat på är bland annat att distriktet vill att syskon som är över 15 år ska få ha samlag.

– Vi vill att samtyckande syskon ska få ligga med varandra när de är över 15 år om de vill det. Staten ska inte bestämma över vem du ska få ligga med, säger Cecilia Johnsson distriktsordförande för LUF i Stockholm.

I dag är det förbjudet med samlag mellan helsyskon i Sverige och du kan dömas i upp till ett års fängelse om du bryter mot förbudet. Däremot är det lagligt att halvsyskon har sex. I vissa länder som Frankrike och Nederländerna är incest helt legaliserat.

Annons
X

Den andra delen handlar om att det ska bli lagligt med nekrofili – att människor ska ha rätt över sin kropp även efter sin död.

– Det handlar helt enkelt om att du ska få bestämma över om du vill skänka den till forskning, museum, donation eller om man vill testamentera för att någon ska få ligga med den. Det är ditt val, inte statens, säger Johnsson.

Är du förvånad över att folk reagerar?

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – För det första känns det som att folk missuppfattat oss. Men sedan var vi ganska beredda på att folk skulle reagera, men vi tänker inte vara tysta om vi tycker något bara för att folk skulle kunna använda det emot oss, säger Johnsson.

  Liberala ungdomsförbundet på nationellt plan anser att staten inte ska moralisera över vuxna människors val av sexpartner.

  – Jag är oerhört stolt över att man vågar lyfta sådana här frågor och det är viktigt inom ungdomsförbund. Sedan gällande själva besluten och hur de framställs så tycker jag det är väldigt orättvist hur distriktet behandlas på nätet och misstolkas, säger Thea Andersson förbundssekreterare för LUF nationellt.

  Men ingen av punkterna ovan är något som moderpartiet ställer sig bakom.

  – Vi anser att båda dessa punkter ska fortsätta vara olagliga och delar inte distriktets åsikter, säger Adam Alfredsson pressekreterare för Liberalerna (tidigare Folkpartiet).

  Här är några av reaktionerna på Twitter efter utspelet:

  Annons

  Cecilia Johnsson, distriktsordförande för LUF i Stockholm.

  Foto: Pressbild Luf/Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X