Annons

Luf: Slopa undantagen – gör momsen enhetlig

Romina Pourmokhtari, Karl Philip Nilsson och Frida Jansson, Luf.
Romina Pourmokhtari, Karl Philip Nilsson och Frida Jansson, Luf. Foto: Pressbilder

Momssystemet har blivit ett lapptäcke av olika särlösningar. Det bästa och mest rättvisa vore en enhetlig moms, skriver Romina Pourmokhtari, Karl Philip Nilsson och Frida Jansson, Liberala ungdomsförbundet.

Under strecket
Publicerad

Momsen är i grunden en effektiv skatt. Tanken bakom den är bra – den är neutral inför din inkomst, lätt att ta ut och svår att smita undan ifrån. Tyvärr har lobbande och misslyckade försök att bedriva fördelningspolitik gjort att momssystemet nu är ett lapptäcke av olika särlösningar.

Som huvudregel är momsen 25 procent. Men det finns en mängd undantag som gör att vissa varor i stället har 12 eller 6 procent. Detta ger upphov till en hel del skeva gränsdragningar. Vatten på flaska räknas som livsmedel och har reducerad moms, medan kranvatten inte har det. Vill man ha sin husvagn stående på vintern betalar man en högre skatt än om man har den stående på sommaren. Liberala ungdomsförbundet menar att det bästa och mest rättvisa är en enhetlig moms. Det gör vi av framför allt tre anledningar.

Annons
Annons
Annons