Annons

Evakuera flyktingar med flyg till EU

FN måste skapa en humanitär zon för att garantera civilbefolkningens liv och säkerhet i norra Irak. Europa har en medmänsklig skyldighet att erbjuda en fristad för civilbefolkningen som flyr kriget, skriver Linda Nordlund och Bawar Ismail, Liberala ungdomsförbundet.

Under strecket
Publicerad
Foto: RODI SAID/REUTERSBild 1 av 1
Foto: RODI SAID/REUTERSBild 1 av 1
Foto: RODI SAID/REUTERS

BRÄNNPUNKT | IRAK

Europa har också en medmänsklig skyldighet att erbjuda en fristad för civilbefolkningen som flyr kriget.
Linda Nordlund
Bawar Ismail

Det rapporteras åter om Irak i nyhetsflödet. I juni erövrade terrororganisationen Islamiska staten, IS, staden Mosul i norra Irak efter att den irakiska armén gett upp. Nu sker etnisk rensning och människorättsvidriga övergrepp mot civilbefolkningen. Assyrier och andra kristna minoriteter har ställts inför ultimatum av IS: konvertera till islam, betala straffskatt, lämna era hem eller möt döden. I dag finns inga assyrier kvar i Mosul – ett område som varit deras hem sedan tusen år tillbaka. Och nu har Islamiska statens terror nått yezidikurderna, en religös minoritet vars historia sträcker sig långt innan islam, sedan jihadisterna intagit staden Shingal. Över 200 000 yezidier sägs vara på flykt och över 2 000 ska ha avrättats under några få dagar. Mellan 50 000 till 100 000 yezidier sägs vara fångna uppe i Shingalbergen efter att ha flytt Islamiska staten. Unga män radas upp och avrättas en och en. I vittnesmål berättas om att över trehundra kvinnor har tagits som slavar. Civila, också barn, begravs levande i massgravar. Den grymhet som Islamiska staten visar går knappt att greppa, än mindre att förstå.

Annons
Annons

Centralregeringen i Bagdad, ledd av premiärminister Nuri al-Maliki, är oförmögen att agera mot Islamiska statens övergrepp. I stället för att ena Iraks befolkning ägnar sig premiärministern åt att anklaga politiska motståndare och minoriteter för olika konspirationer. I norra Irak är det kurderna som tagit striden mot Islamiska staten. Peshmergan, den kurdiska regionens försvarsmakt, delar just nu en över 900 kilometer lång gräns med IS – en gräns som nu blivit platsen för intensiva strider.  Kurderna strider mot en jihadiströrelse med avancerade vapen, som de framför allt fått genom erövringar i Syrien och sin seger över irakiska armén i Mosul.

**Den kurdiska regionen **i Irak har under tjugo år byggt upp stabila samhällsinstitutioner. Det råder såväl religiös som kulturell tolerans i området. Jämfört med övriga regionen lever alltså minoriteter i säkerhet med sina kurdiska medmänniskor. Det är ett oerhört viktigt område att skydda mot en jihadiströrelse som är inställd på att göra sig av med minoriteter.

**Förra veckan inledde **USA humanitära operationer i norra Irak för att hjälpa de utsatta yezidierna på Shingalbergen. Förnödenheter kastas ned från flygplan till behövande. Begränsade flyganfall har godkänts av president Barack Obama för att skydda den kurdiska regionens huvudstad, Arbil, från Islamiska staten. Tillsammans med Italien och Frankrike har USA även lovat att beväpna peshmergan. Men det är inte tillräckligt för att vända utvecklingen på marken. Om kurderna ska lyckas slå tillbaka Islamiska staten krävs ett bredare militärt stöd, och för flyktingarna kan hjälpen inte anstå.

Annons
Annons

Rwanda, Srebrenica, Darfur. Nu står omvärlden inför valet: Ska ännu ett namn läggas till raden av folkmord som vi inte lyckades förhindra?

FN:s säkerhetsråd måste axla det ansvar som åligger det och ge mandat att skapa en humanitär zon för att garantera civilbefolkningens liv och säkerhet. Sverige bör erbjuda sin hjälp vid en sådan operation, exempelvis genom att bistå med luftunderstöd.

**Europa har också en medmänsklig **skyldighet att erbjuda en fristad för civilbefolkningen som flyr kriget. Men de lagliga vägarna till Europa är stängda, och som tragedierna på Lampedusa visar tvingas många lägga sina liv i mindre nogräknade människosmugglares händer. EU-länderna bör därför genom en humanitär evakueringsoperation flyga de minoriteter som nu flyr för sina liv till tryggheten i Europa. Det har gjorts förut, på nittiotalet evakuerades omkring 90 000 flyktingar från krigen på Balkan till andra europeiska länder.

Omvärlden måste sluta upp bakom kurderna i kampen mot folkmordstörstande fundamentalism.

LINDA NORDLUND

ordförande, Liberala ungdomsförbundet och riksdagskandidat (FP)

BAWAR ISMAIL

utrikespolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet

Fler debattartiklar om Irak:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons