Annons

”Luf duckar för frågan om kärnvapen”

Luf duckar för det faktum att ett Natomedlemskap skulle innebära att Sverige ställer sig under ett kärnvapenparaply, skriver Philip Botström och Mattias Kristenson, SSU, i en slutreplik.

Publicerad
1/2

Philip Botström och Mattias Kristenson

Foto: SSU
2/2
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

SLUTREPLIK | NATO

De säkerhetspolitiska utmaningarna är svåra och många.

I en debattreplik som ska motbevisa påståendet att Nato är borgerlighetens enda säkerhetspolitiska fråga lyckas Liberala ungdomsförbundet inte presentera ett enda förslag – annat än just Natomedlemskap. Det är talande för hur ensidig den borgerliga säkerhetspolitiken är.

**Men det som **gör att man höjer på ögonbrynen är att Luf-ordföranden Henrik Edin hänvisar till alliansfriheten, en inställning som hållit Sverige utanför krig i 200 år, som hemsnickrad politik. Det går givetvis att kritisera alliansfriheten – men att den skulle vara oprövad och hemsnickrad är nog en åsikt som Edin är ganska ensam om.

Annons

Edin missar också poängen att Nato inte bara kan bedömas utifrån dess påverkan på den direkta försvarsförmågan. Luf duckar exempelvis helt för det faktum att ett Natomedlemskap skulle innebära att Sverige ställer sig under ett kärnvapenparaply. Något som radikalt skulle försämra våra möjligheter att driva frågan om kärnvapennedrustning.

Det är också anmärkningsvärt för hur Luf blundar för den auktoritära utvecklingen i några av Natoländerna. För att tala så mycket om vilka värden Nato försvarar är det anmärkningsvärt att man samtidigt inte åtminstone kan problematisera Natos passivitet när situationen i Turkiet, Ungern och Polen förvärras.

De säkerhetspolitiska utmaningarna är svåra och många. Och de behöver en bred palett av åtgärder för att göra Sverige säkrare. Om det finns fler politiska idéer än Nato på de borgerliga ungdomsförbundens säkerhetspolitiska horisont välkomnar vi mer än gärna en diskussion om dessa.

Philip Botström

ordförande, SSU

Mattias Kristenson

försvars- och säkerhetspolitisk talesperson

Annons
Annons

Philip Botström och Mattias Kristenson

Foto: SSU Bild 1 av 2
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons