Annons

Luf: Bojkotta inte kurdisk självständighet

Det finns goda skäl att kritisera regeringen i Kurdistanregionens huvudstad Hawler. Dessa är dock inte goda skäl till att motsätta sig kurdernas rätt att bestämma sin egen framtid, skriver Joar Forssell, Liberala ungdomsförbundet, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Joar Forssell

Foto: Dennis Lindbom Bild 1 av 3

Kurdiska militära styrkan Peshmerga, vid det område som bildar gräns mellan kurdiska självstyret i norr och Irak i söder.

Foto: Hussein Malla/AP Bild 2 av 3

Joar Forssell

Foto: Dennis Lindbom Bild 3 av 3

Statsvetaren Roshna Gillis skriver på SvD Debatt (5/8) att den kurdiska omröstningen om självständighet borde bojkottas. Flera av hennes invändningar mot Kurdistanregionens styre är rimliga, men de är inte goda skäl att bojkotta omröstningen. Jag kommer göra precis tvärtom och resa till Kurdistan för att visa mitt och Liberala ungdomsförbundets stöd för ett självständigt Kurdistan. Självklart borde världssamfundet göra detsamma.

Som främsta skäl till bojkott lyfter Gillis att världssamfundet på grund av det oroliga närområdet i dag inte stödjer en omröstning. Detta är ett märkligt huvudskäl. Kurder har länge varit förtryckta och förföljda av regimer och ledare i och runt om Kurdistan. Naturligtvis är det svårt för vissa länder att stöta sig med regimerna i Turkiet eller Iran, men det gör inte Kurdernas självständighet mindre angelägen. Tvärtom har de förtjänat sin frihet och självständighet.

Annons
Annons
Annons