Annons

Luf: Att ändra las är helt nödvändigt

Romina Pourmokhtari, Frida Jansson och Lovisa Lanryd, Liberala ungdomsförbundet.
Romina Pourmokhtari, Frida Jansson och Lovisa Lanryd, Liberala ungdomsförbundet. Foto: Pressbilder

I natt var det deadline för arbetsmarknadens parter att komma överens om en ny arbetsrätt. Det visar sig att det inte gick. Nu är det dags för Stefan Löfven att lägga fram utredningsförslaget för Riksdagen, skriver företrädare för Liberala ungdomsförbundet.

Under strecket
Publicerad

För några månader sedan presenterades utredningen om las och arbetsrätten. Utredningen hade i uppdrag att föreslå åtgärder för att modernisera arbetsrätten, anpassa den till dagens arbetsmarknad samt upprätthålla en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter. Sedan utredningen kom har facklig kritik riktats mot den, framförallt rörande det sista kriteriet i utredningsdirektivet om grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter.

Det facken inte verkar förstå, eller Socialdemokraterna för den delen, är att grundläggande balans inte är samma sak som att behålla det nuvarande systemet. Facket har alltför stor makt i att avgöra vilka som får stanna på jobbet genom avtalsturlistan. Vad gäller turordningsreglerna i las är det absurt att den som är mest kompetent inte får behålla jobbet, utan den som jobbat på arbetsplatsen längst.

Annons
Annons
Annons