Annons

Luddiga regler bakom bankernas smygavgifter

En luddig EG-förordning, banker som medvetet eller omedvetet ger dålig information och tveksamma politiska beslut bildar bakgrund till bankernas smygavgifter på kortköp och kontantuttag utomlands. Analys | Uttagsavgifter

Under strecket
Publicerad

Medierabalder har uppstått de senaste dagarna kring bankernas smygavgifter som tas ut när man handlar med kortet eller tar ut pengar med det i automater utomlands. Bankernas upplägg ser olika ut, men i regel handlar det om ett påslag i storleksordningen 1,5 procent.
För ett drygt år sedan trädde en EG-förordning i kraft vars syfte är att underlätta handel mellan EU-länder och att skydda konsumenterna. Enligt reglerna får bankerna visserligen ta ut avgift, men det får inte kosta mer i andra EU-länder än vad det gör i Sverige.

Det låter glasklart, men så klart är det inte. Enligt samma förordning får bankerna ta ut en växlingsavgift, förutsatt att kunderna förhandsinformerats. Bankernas jurister har av allt att döma upptäckt ”luckan” i reglerna och kan därför göra som de gör.
Så länge denna tvetydighet finns i reglerna lär det dock inte bli någon förändring. Finans-
inspektionen, som utreder ärendet, skulle möjligen kunna ställa hårdare krav på bankerna när det gäller informationen. En annan snårig men möjlig väg är att
någon privatperson skulle vilja ta fallet till EG-domstolen.

Annons
Annons
Annons