Annons

Lucka 23: En av de främsta kassakorna för regeringen

Foto: Joanna Andreasson
Under strecket
Publicerad

I dag reser väldigt många genom landet för att ta oss till släkt och vänner för årets julfirande. Många gör det med bil. Bilen är ett av de medel vi har för att göra världen lite mindre. Det var just så jag kände, både när jag tog körkort och när jag som nioåring fick mitt första skolkort för kollektivtrafik. Så utan att förringa de problem som bilarnas utsläpp medför – bilen är fortfarande bland det käraste vi har.
Tyvärr är den också en av regeringens främsta kassakor, i motsats till de löften som gavs vid senaste valet. En som varit flitig med att uppmärksamma detta är Christian Ekström, som förra året tillträdde som vd för Skattebetalarna. Idag kan därför vara en bra dag att läsa en av hans artiklar om just detta:
”Sedan Magdalena Andersson i augusti 2014 sade att bensinskatten inte skulle höjas, så har hon gjort precis det. Tre gånger. Dessutom har regeringen lyckats med konststycket att få till en årlig skattehöjning på bensin genom ett beslut om att det från och med i år ska ske en automatisk årlig uppräkning utan att detta behöver godkännas av riksdagen.

Men det slutar inte där. För nu är det dags för nästa smyghöjning av skatten för landets bilister. Regeringen vill införa ett system där man ger bonus till nya bilar med väldigt låga utsläpp och straffskatt för utsläppssyndare. Självklart beräknas bonusen kosta staten mindre än vad straffskatten drar in. Mellanskillnaden går rakt in i statskassan. Ka-ching!”

Annons
Annons
Annons