Annons

Lucka 19: Vet regeringen vad den gör?

Foto: Joanna Andreasson
Under strecket
Publicerad

Mycket av friskoledebatten handlar om valfriheten. Om möjligheten att lämna en skola man inte trivs i, eller om att söka sig till en vars inriktning passar ens speciella önskemål. Mitt äldsta barn reser varje dag flera mil enkel väg, för att hon fastnade för en skola som erbjöd ett ganska ovanligt program som passade henne perfekt. Och hon är långt ifrån ensam. Valfriheten är den beståndsdel som gör att den svenska välfärden blir en stödkorsett, snarare än en tvångströja.
Men det är faktiskt inte bara valfriheten som står på spel när regeringen nu skjuter skarpt mot friskolorna. I våras noterade Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, att regeringen fortsätter kalkylera med de ekonomiska fördelar som friskolorna ger samtidigt som de gör allt för att sänka dem. Det är samma dubbelmoral som vi tidigare har noterat här i kalendern, och det reser frågan om huruvida regeringen över huvud taget vet vad den själv gör.

För några år sedan, senast det skedde en stor ökning av elever i den svenska skolan, lyckades kommunerna undgå mycket av investeringskostnaderna genom att det sammanföll med friskolornas utbyggnad. Denna gång riskerar regeringen en motsatt situation.

Annons
Annons
Annons