Annons

Peter Gärdenfors:Lucifereffekten är en del av evolutionen

1971 gjorde socialpsykologen Phillip Zimbardo ett grymt experiment där vanliga, välanpassade människor på kort tid förvandlades till sadistiska torterare. När han nu skriver om sitt försök tolkar han det som resultatet av en grundläggande social strategi att dela in världen i ”vi” och ”dom”.

Under strecket
Publicerad

De farligaste orden i alla språk är ”vi” och ”dem”. Med dessa ord som vallhundar delas folk in i en innanförgrupp och i en utanförgrupp. Det kan vara familjemedlemmarna och de utanför, de som talar samma dialekt och de som talar annorlunda, de som hejar på samma fotbollslag och de som stödjer motståndarna, svenskar och utlänningar eller de troende och de otrogna.

Faran med orden ligger inte i att de delar folk i två grupper utan i de moraliska attityder som följer med uppdelningen. Genom att använda ”vi” och ”dom” avgör man vem man skall uppträda moraliskt hyggligt mot och vem det inte är så noga med. Ett typiskt exempel är den gamla Västgötalagen där ett mord på en västgöte straffades med tjugoen marks böter medan ett mord på en dansk eller norrman bara betingade nio mark i böter. En sådan dubbelmoral tycks finnas i alla samhällen och i alla religioner, buddhismen undantagen. Det kristna budet ”älska din nästa såsom dig själv” har huvudsakligen tillämpats när nästan tillhör ”oss”. För en skicklig retoriker är skillnaden mellan ”vi” och dom” ett kraftfullt övertalningsverktyg. Det är ett tragiskt faktum att de två orden använts för att berättiga otaliga krig och folkmord.

Annons
Annons
Annons