Annons
X
Annons
X

Lubna Husseins rättegång skjuts upp

Anställningen vid FN ger henne immunitet. Nu säger Lubna Hussein upp sig i syfte att pröva den omdiskuterade lagstiftningen i Sudan som kan ge henne 40 piskrapp i straff för att ha burit byxor.

När journalisten Lubna Hussein mötte rätten för första gången i onsdags bar hon samma klädsel som ledde till hennes gripande den 3 juli i år, uppger AP.

Iförd byxor meddelade Lubna Hussein att hon säger upp sig från sitt nuvarande jobb vid Förenta Nationerna, FN. Uppsägningen sker i protest mot gripandet av totalt 13 kvinnor på ett kafé i Khartoum. Deras brott var att de bar byxor, vilket strider mot den sudanska lagstiftningen.

Efter beskedet meddelade domaren att han - i väntan på att uppsägningen ska träda i kraft - skjuter upp rättegången till den 4 augusti.

Annons
X

Gripandet har väckt starka känslor i Sudan men även utomlands. Lubna Hussein har bjudit in människorättskämpar, journalister och politiker att bevittna rättegången. Flera av kvinnorna som fanns på plats i rättssalen i onsdags bar byxor för att visa sitt stöd.

Anställningen vid FN skulle innebära att Lubna Hussein går fri och därmed slipper dömas till uppemot 40 piskrapp, uppger AP.

– Detta handlar inte bara om att jag bar byxor vid ett tillfälle, säger Lubna Hussein, som arbetar vid FN:s pressavdelning i Sudan och även skriver artiklar för en sudansk tidning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon fortsätter:

  – Detta handlar om att censurera en artikel om kvinnors klädkod, under rubriken ”oanständigt beteende”. Det här är min strid.

  Lubna Husseins advokat Nabil Adeeb förklarar att FN har gjort allt för att skydda sin personal, men Lubna Hussein har själv aktivt arbetat för att målet tas upp i en domstol.

  – Vi har motstridiga intressen, säger han till AP.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X